Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WGC: Μείωση στην παγκόσμια ζήτηση χρυσού 2014

Οι αγορές χρυσού από την Κίνα και την Ινδία, τις δύο ασιατικές χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στην αγορά του πολυτίμου μετάλλου και μαζί καταλαμβάνουν σχεδόν την μισή παγκόσμια ζήτηση, μειώθηκαν κάθετα πέρσι.

WGC: Μείωση στην παγκόσμια ζήτηση χρυσού 2014

Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό μειώθηκε πέρσι στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, καθώς μειώθηκαν έντονα οι αγορές σε δύο από τις σημαντικότερες αγορές, της Κίνας και της Ινδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του World Gold Council.

Η συνολική ζήτηση το 2014 ήταν 3.924 τόνοι σε σύγκριση με 4.088 τόνους στην προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε προς τα τέλη του έτους: Στο δ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στους 988 τόνους με αύξηση 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Το 2014 ήταν χρονιά σταθεροποίησης... μετά τα επίπεδα ρεκόρ αγορών του 2013», σχολίασε ο Marcus Grubb, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής του διεθνούς συμβουλίου χρυσού.

Από την έκθεση του WGC προκύπτει ότι οι αγορές χρυσού από την Κίνα και την Ινδία, τις δύο ασιατικές χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στην αγορά του πολυτίμου μετάλλου και μαζί καταλαμβάνουν σχεδόν την μισή παγκόσμια ζήτηση, μειώθηκαν κάθετα πέρσι –κατά 14% στους 843 τόνους στην Ινδία και κατά 38% στους 814 τόνους στην Κίνα.

Η μεγάλη πτώση στην Κίνα, που είχε ως αποτέλεσμα να την ξεπεράσει η Ινδία στην διεθνή θέση του Νο1 καταναλωτή του πολυτίμου μετάλλου, αποδόθηκε στην άνοδο του κινεζικού χρηματιστηρίου καθώς και την εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς που επέβαλε το Πεκίνο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v