Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Toυρκία: Νέα βουτιά της λίρας έναντι του δολαρίου

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου υποχώρησε στις 2,495 λίρες τη Δευτέρα. Το νόμισμα έχει χάσει πάνω 3% από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν έφτασε στις 2,417 λίρες έναντι του δολαρίου.

Toυρκία: Νέα βουτιά της λίρας έναντι του δολαρίου

H τουρκική λίρα βούτηξε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, καθώς οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να υποκύψει στις πιέσεις Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων βαρύνουν την οικονομία.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου υποχώρησε στις 2,495 λίρες τη Δευτέρα. Το νόμισμα έχει χάσει πάνω 3% από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν έφτασε στις 2,417 λίρες έναντι του δολαρίου.

«Η λίρα πληρώνει το τίμημα για την απώλεια της εμπιστοσύνης προς την κεντρική τράπεζα. Η νομισματική πολιτική έχει αποκτήσει πολιτικό χαρακτήρα» ανέφερε η Renaissance Capital.

Στις 20 Ιανουαρίου η κεντρική τράπεζα έκοψε το επιτόκιο στο 7,75% από 8,25%, δίνοντας συνέχει σε μια πολιτική νομισματική χαλάρωση που είχε διακοπή για πέντε μήνες.

Η κίνηση αυτή επικρίθηκε από τους υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι αρκετά επιθετική. Την Κυριακή ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε στην κεντρική τράπεζα γιατί απέτυχε να διαχειριστεί την μεταβλητότητα της ισοτιμίας και επανέλαβε την έκκληση του για μείωση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v