Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλβετία: «Συναγερμός» για τον αντίκτυπο από ισχυρό φράγκο

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με «αυξημένη αβεβαιότητα» αν συνεχιστεί η ενίσχυση του φράγκου, προειδοποιεί η η διεύθυνση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών (SECO). Ύφεση προβλέπουν το 2015 δύο κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα.

Eλβετία: «Συναγερμός» για τον αντίκτυπο από ισχυρό φράγκο

Ελβετοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η εγκατάλειψη της κλειδωμένης ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ από την κεντρική τράπεζα της χώρας, μπορεί να επιβαρύνει τις εξαγωγές, να αυξήσει την ανεργία και ακόμα και να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Στην πρώτη λεπτομερή απάντηση στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας, η διεύθυνση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας (SECO) αναφέρει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με «αυξημένη αβεβαιότητα» αν συνεχιστεί η ενίσχυση του φράγκου.

Αν η ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ παραμένει πάνω από το 1 προς 1 για «παρατεταμένη περίοδο», η ανατίμηση του νομίσματος μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας, δήλωσε ο αξιωματούχος της SECO, Bruno Parnisari.

To φράγκο κινείται αυτήν την στιγμή στο 1,05 έναντι του ευρώ, έναντι της προηγούμενης κλειδωμένης ισοτιμίας στα 1,20 φράγκα το ευρώ.

Όπως μεταδίδει η WSJ, τα δύο κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Ελβετίας – τα KOF και BAKBasel – έχουν προβλέψει ότι η χώρα θα εισέλθει σε ύφεση πριν το τέλος αυτού του έτους, αν το ισχυρό φράγκο συνεχίσει να επηρεάζει τους εξαγωγείς.

Εντωμεταξύ, οι τρεις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες δεν αναμένουν ύφεση, αλλά μείωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v