Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική απόδοση για ομόλογο της Nestle

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλάζει τα δεδομένα και στην αγορά εταιρικών ομολόγων. Ο 4ετής τίτλος της Nestle κατέγραψε χθες απόδοση -0,008% με τους επενδυτές πρακτικά να πληρώνουν για να δανείσουν την εταιρεία. Τι λένε οι αναλυτές.

Αρνητική απόδοση για ομόλογο της Nestle

Τα εταιρικά ομόλογα της Nestle κατέγραψαν αρνητική απόδοση την Τρίτη, αντικατοπτρίζοντας την αλλαγή δεδομένων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  να προχωρήσει σε πρόγραμμα εταιρικής χαλάρωσης, μειώνοντας έτσι κατακόρυφα το κόστος δανεισμού.

Η ζήτηση για τα ομόλογα της ελβετικής πολυεθνικής εκτινάχθηκε στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ. Έτσι, ο τετραετής τίτλος της Nestle με ονομαστική αξία σε ευρώ κατέγραψε την Τρίτη απόδοση -0,008%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν τη Nestle για να τη δανείσουν.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να καταγράφουν εταιρικά ομόλογα αρνητικές αποδόσεις» σχολιάζουν οι Financial Times. Το φαινόμενο όμως, γίνεται πλέον όλο και πιο συχνό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, ένα από τα ομόλογα της πετρελαϊκής Shell επίσης κατέγραψε προσωρινά αρνητική απόδοση την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Thibault Colle, της UBS, εξηγεί πως οι επενδυτές σε εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης ενδιαφέρονται περισσότερο να προστατεύσουν τη ρευστότητά τους παρά να κυνηγήσουν υψηλότερη απόδοση. «Δεν είμαστε σε οικονομικό κύκλο όπου αναμένεται οικονομική ανάπτυξη κι έτσι οι επενδυτές επικεντρώνονται στη διατήρηση των κεφαλαίων τους» δηλώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v