Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα 40% στα κέρδη της Banco Santander

Ευρεία άνοδο κερδοφορίας ανακοίνωσε η ισπανική τράπεζα για το 2014. Η κερδοφορία εκτινάχθηκε κατά 40% το 2014 και κατά 70% το τέταρτο τρίμηνο. Σημαντική βελτίωση στο χαρτοφυλάκιο δανείων. Το «μαγικό χέρι» της Ana Botin.

Άλμα 40% στα κέρδη της Banco Santander

Η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης κατέγραψε κέρδη 5,8 δισ. ευρώ το 2014 καταγράφοντας αύξηση 39,3% σε ετήσια βάση. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντική είναι η μείωση του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων από 5,61% το Δεκέμβριο του 2013 στο 5,19% το Δεκέμβριο του 2014. Οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια, κατά συνέπεια, περιορίστηκαν από 12,3 δισ. ευρώ στα 10,6 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 τα κέρδη της Santander εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 70% αγγίζοντας, τα 1,46 δισ. ευρώ έναντι 864 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν στα 11 δισ. ευρώ από 10 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2013.  

Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν την αλλαγή του κλίματος στην ισπανική τράπεζα στις ενέργειες της προέδρου Ana Botin, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως η κα. Botin ανέλαβε αιφνιδιαστικά μετά το θάνατο του πατέρα της Emilio – ο οποίος διοικούσε την τράπεζα επί 25ετίας – εν μέσω πολλών αντιδράσεων.

Μέσα σε δύο μήνες όμως, η κα. Botin αντικατέστησε το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας και προχώρησε σε ριζικό «ανασχηματισμό» του διοικητικού συμβουλίου - το μεγαλύτερο στην ιστορία της τράπεζας - σηματοδοτώντας ότι δεν θα ακολουθήσει την στρατηγική του πατέρα της. Τον προηγούμενο μήνα προχώρησε ακόμη περισσότερο ανακοινώνοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα μείωσε το μέρισμα της τράπεζας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v