Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Θα φορολογήσει τα ρευστά που «κρύβονται» εκτός ΗΠΑ

Φόρο 14% στο ρευστό των αμερικανικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στο εξωτερικό ετοιμάζεται να επιβάλει ο Μπαράκ Ομπάμα. Στόχος η άντληση 238 δισ. δολαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου των ΗΠΑ.

Ομπάμα: Θα φορολογήσει τα ρευστά που «κρύβονται» εκτός ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να προτείνει την άντληση 238 δισ. δολαρίων από την επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα αποθέματα ρευστού που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες στο εξωτερικό, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των γεφυρών στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως το μέτρο, το οποίο θα αποτελεί βασικό στοιχείο του προϋπολογισμού που θα ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, θα επιβάλει φόρο «μετάβασης» ύψους 14% στα εκτιμώμενου ύψους 2 τρισ. δολ. κέρδη που έχουν στο εξωτερικό αμερικανικές εταιρείες.

Ο προτεινόμενος φόρος είναι χαμηλότερος από την υψηλότερη κλίμακα φορολόγησης που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, που διαμορφώνεται στο 35% και, σύμφωνα με τους επικριτές, δίνει κίνητρα στις αμερικανικές επιχειρήσεις να μαζεύουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό αντί να τα επενδύουν στις ΗΠΑ.

Η πρόταση κατά πάσα πιθανότατα θα προκαλέσει αντιδράσεις, και θα σήμαινε σημαντική αύξηση της φορολογίας για αμερικανικές εταιρείες κυρίως του τεχνολογικού και του φαρμακευτικού κλάδου, που έχουν έδρα στην Ιρλανδία και τις Βερμούδες.

Οι επικριτές υποστηρίζουν πως τα βουνά ρευστού που υπάρχουν ήδη στο εξωτερικό αποδεικνύουν τον επιθετικό σχεδιασμό φορολόγησης επιχειρήσεων με έδρα εκτός των ΗΠΑ, ενώ οι επιχειρήσεις λένε πως αποτελούν απόδειξη των εμποδίων που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο ενός μη ανταγωνιστικού αμερικανικού φορολογικού καθεστώτος.

Ο κ. Ομπάμα θα προτείνει επίσης την επιβολή φόρου 19% στα μελλοντικά κέρδη από το εξωτερικό, δίνοντας στις επιχειρήσεις πίστωση στην ξένη φορολογία και τη δυνατότητα να επανεπενδύσουν στις ΗΠΑ χωρίς επιπλέον πρόστιμο. Με το ισχύον σύστημα, οι αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν ελάχιστη ή καθόλου φορολογία επί των κερδών τους στο εξωτερικό, μέχρις ότου τα χρήματα αυτά έρθουν στις ΗΠΑ.

Τα χρήματα που θα αντληθούν από τη νέα φορολογία θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί το ήμισυ περίπου ενός φιλόδοξου εξαετούς προγράμματος για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, των γεφυρών και των διαμεταφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v