Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 6 μηνών ο ΡΜΙ μεταποίησης

Στο 51 ενισχύθηκε ο ΡΜΙ μεταποίησης τον Ιανουάριο. "Απογοητευτικά αδύναμη" χαρακτηρίζει την ανάπτυξη η Markit. Προβληματισμός για τη μείωση τιμών από επιχειρήσεις και την επιβράδυνση στις εξαγωγές.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 6 μηνών ο ΡΜΙ μεταποίησης

Οριακή ανάπτυξη καταγράφηκε στον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης των Ιανουάριο, αν και οι επιχειρήσεις συνέχισαν να μειώνουν τις τιμές τους και η αποδυνάμωση του ευρώ φαίνεται πως δεν συνέβαλε τα προσδοκώμενα στην ενίσχυση των εξαγωγών.

«Ο κλάδος μεταποίησης της ευρωζώνη δείχνει πως βγαίνει από την ύφεση, τις αρχές του έτους, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει απογοητευτικά αδύναμος, δικαιώνοντας την ΕΚΤ για την απόφασή της να προχωρήσει σε δραστική κίνηση με πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 51 – σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση. Είναι το υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών και σηματοδοτεί βελτίωση του κλίματος από το 50,6 του Δεκεμβρίου.

Την ίδια περίοδο όμως, το ευρώ υποχώρησε κατά 6%, αλλά οι παραγγελίες από το εξωτερικό – όπως τις αποτύπωσε η Markit – ήταν πιο αδύναμες τον Ιανουάριο από ότι το Δεκέμβριο.  Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 50,7 από 51,6 τον προηγούμενο μήνα.

Προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία για την πορεία των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, οι επιχειρήσεις προχώρησαν τον Ιανουάριο στη μεγαλύτερη μείωση τιμών από τα μέσα του 2013. Σημειώνεται πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η ευρωζωνη κατέγραψε αποπληθωρισμό ρεκόρ στο -0,6%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v