Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου

Πάνω από τους μισούς παρόντες βουλευτές ψήφισαν λευκό. Στην κόψη του ξυραφιού η συμφωνία Ρέντσι - Μπερλουσκόνι για αναθεώρηση Συντάγματος και μεταρρυθμίσεις.

Ιταλία: Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου

Οι Ιταλοί κοινοβουλευτικοί και τοπικοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν, στον χθεσινό πρώτο γύρο της διαδικασίας, να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να υπολογίζει πλέον στο ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάδειξη του υποψηφίου που πρότεινε για το αξίωμα αυτό στον τέταρτο γύρο της διαδικασίας, όταν πλέον η απαιτούμενη πλειοψηφία θα είναι πολύ χαμηλότερη.

Ο Ρέντσι πρότεινε τον Σέρτζιο Ματαρέλα, 73 ετών, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το ύπατο αξίωμα της χώρας, μια κίνηση που εξόργισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία των δύο ανδρών για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή η αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Πάνω από τους μισούς 975 παρόντες ψήφισαν λευκό, θέλοντας να μπλοκάρουν την εκλογή μέχρι την τέταρτη ψηφοφορία, την ώρα που ο υποψήφιος που πρότεινε ο πρωθυπουργός πήρε μόλις πέντε (5) ψήφους. Συγκεκριμένα, από τους 975 που ήταν παρόντες, οι 538 ψήφισαν λευκό και άλλοι 33 άκυρο. Έδειξαν έτσι πως η επιδίωξη του Σώματος ήταν να μην εκλεγεί κανείς και τα πράγματα να κριθούν το νωρίτερο στην τέταρτη ψηφοφορία, όπου η απαραίτητη πλειοψηφία πέφτει στο μισό. Ο υποψήφιος που πήρε τις σχετικά περισσότερες ψήφους (120) ήταν ο Φεντερίκο Ιμποσιμάτο, τον οποίο ψήφισαν τα μέλη του M5S του Γκρίλο. Ακολουθούν ψήφοι σε μία μακρά λίστα άλλων υποψηφίων (49 στον Β.Φέλτρι, 37 στην Λ.Καστελίνα, 25 στην Έμμα Μπονίνο, 23 στον Στ.Ροντοτά) μέχρι να φτάσει το όνομα του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος πήρε πέντε ψήφους.

Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία, καθώς μπορεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να επιλέξει τον πρωθυπουργό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v