Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Επιβραδύνεται το ΑΕΠ στο 0,5%

Κατεβάζει ταχύτητα η βρετανική οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 στο 0,5%. Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο και τι προβλέπουν οι αναλυτές.

Βρετανία: Επιβραδύνεται το ΑΕΠ στο 0,5%

Δυσμενέστερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα στοιχεία για την βρετανική οικονομία, η οποία τελικά κατέβασε σημαντικά ταχύτητα στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, η βρετανική οικονομία κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ρυθμό ανάπτυξης 0,5% από 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Joe Griche, ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας, δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν πρόκειται για γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας». «Ο κυρίαρχος κλάδος υπηρεσιών παραμένει ανοιχτός, ενώ η συρρίκνωση καταγράφεται σε κλάδους όπως οι κατασκευές, οι μεταλλευτικές και η ενέργεια κι αυτό θα μπορούσε να είναι παροδικό» δήλωσε.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή στον κλάδο υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ στον κλάδο των κατασκευών μειώθηκε κατά 0,1%. «Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά πιστεύοντας ότι η ταχεία υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη» σχολιάζουν οι Financial Times. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v