Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Σε «σκουπίδι» υποβάθμισε την Ρωσία

Με ρυθμό 0,5% κατά μέσο όρο θα αναπτυχθεί η ρωσική οικονομία την περίοδο 2015-2018, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης. Βουτιά πάνω από 6,5% για το ρούβλι, κοντά σε ιστορικά χαμηλά. «Μπλόκο» στην ανάληψη καταθέσεων από την SB Bank.

S&P: Σε «σκουπίδι» υποβάθμισε την Ρωσία

H S&P υποβάθμισε την Δευτέρα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε «BB+» από «BBB-», κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα της ομάδας BRIC που υποβαθμίζεται σε «σκουπίδι».

Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό και αντανακλά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης πως μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω η ευελιξία στην εφαρμογή νομισματικής πολιτικής. 

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας αποδυναμώνεται, ενώ βλέπει τον κίνδυνο να επιδεινωθούν τα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» λόγω των αυξανόμενων εξωτερικών πιέσεων. Η S&P προβλέπει χειροτέρευση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ρωσικών τραπεζών. 

Παράλληλα, εκτιμά ότι η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης εξαιτίας της βουτιάς του εθνικού νομίσματος και της αύξησης του πληθωρισμού, θα πλήξουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας. Η S&P προβλέπει ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% κατά μέσο όρο την περίοδο 2015-2018.

Βουτιά πάνω από 6,5% καταγράφει το ρούβλι έναντι του δολαρίου μετά την υποβάθμιση από την S&P, κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου υποχωρεί στα 67,89 ρούβλια το δολάριο, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό που έπιασε τον Δεκέμβριο.

«Μπλόκο» σε καταθέσεις της SB Bank

Η ρωσική τράπεζα SB Bank ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι πελάτες της δεν θα είναι σε θέση να κάνουν αναλήψεις από τις καταθέσεις τους.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η τράπεζα ανέφερε στην ιστοσελίδα της πως θα σταματήσει να δίνει μετρητά στους πελάτες της.

Η SB Bank είναι η 80η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα με βάση το ενεργητικό και έχει υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αγία Πετρούπολη και η Σαμάρα.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διασώσει την προβληματική τράπεζα ή θα αποσύρει την άδεια της, μεταφέροντας τους πελάτες της στο κρατικό Ταμείο Εγγυήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v