Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοβότνι: Περιορισμένες οι επιλογές της ΕΚΤ

Τέσσερις ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας δηλώνει πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές επί τάπητος. Επισημαίνει το παράδειγμα της Ιαπωνίας και τον κίνδυνο που εγκυμονεί.

Νοβότνι: Περιορισμένες οι επιλογές της ΕΚΤ

Περιορισμένες είναι οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης στασιμότητας της ευρωζώνης, υποστήριξε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς από την αυστριακή εφημερίδα Tiroler εάν έχει αδειάσει φαρέτρα της ΕΚΤ και τι μπορεί να κάνει από εδώ και πέρα, ο κ. Νοβότνι απάντησε «Οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες». Δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.

Γεγονός είναι ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος έναντι στόχου στο 2% και πως τα μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει η ΕΚΤ – τα τριετή φτηνά στοχευμένα δάνεια T-LTRO, αλλά και οι αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων – δεν έχουν αποδώσει. Η ΕΚΤ δέχεται έντονες πιέσεις πλέον να υιοθετήσει πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών τίτλων στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου.

«Είχαμε αρνητικό ρυθμό πληθωρισμού το Δεκέμβριο και ίσως να έχουμε και τους πρώτους μήνες αυτού του έτους, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε αποπληθωρισμό συνολικά για το 2015. Τα περιθώρια ασφαλείας όμως, έχουν μικρύνει» δήλωσε ο κ. Νοβότνι. Ρωτήθηκε εάν είναι δύσκολο να βγει μία οικονομία από τον αποπληθωρισμό και απάντησε: «Ναι. Βλέπουμε τον κίνδυνο από τον Ιαπωνία, η οποία εδώ και δύο δεκαετίες έχει χαμηλή ανάπτυξη, χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια, κατά συνέπεια μακροπρόθεσμη στασιμότητα. Για την Ευρώπη, η διαρκής χαμηλή ανάπτυξη δεν είναι (επιθυμητή) προοπτική» 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v