Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο των Bρυξελλών η Amazon για φοροαποφυγή

Oι ευρωπαϊκές αρχές έκριναν πως η φορολογική συμφωνία της Amazon με το Λουξεμβούργο μπορεί να χάρισε στην εταιρεία ένα «αθέμιτο» ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αντιμέτωπη με λογαριασμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ η χώρα του Jean Claude Juncker.

Στο στόχαστρο των Bρυξελλών η Amazon για φοροαποφυγή

Η φορολογική συμφωνία της Amazon με το Λουξεμβούργο μπορεί να συνιστά «αθέμιτη κρατική βοήθεια», η οποία επέτρεψε στην εταιρεία να πληρώνει λιγότερους φόρους για μια δεκαετία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε μια έκθεση 23 σελίδων που δημοσίευσε την Παρασκευή, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκιαγραφούν μια φορολογική συμφωνία στην οποία η Amazon χρησιμοποίησε θυγατρικές στο Λουξεμβούργο για να μειώσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Η υπόθεση είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για το αν ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Apple και Starbucks, μείωσαν δραστικά τους λογαριασμούς τους και παρενέβησαν τους κανόνες ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια απόφαση της Κομισιόν που θα αναγκάζει το Λουξεμβούργο να πληρώσει ένα μεγάλο μέρος των «κρυφών» φόρων της Amazon.

Όπως μεταδίδουν οι NYT, ειδικοί σε εταιρικά φορολογικά θέματα ανέφεραν πως η αποζημίωση μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

«Τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πως η συμφωνία αυτή δεν ελέγχθηκε όσο θα έπρεπε» ανέφερε η Catherine Robins, σύμβουλος στην νομική εταιρεία Pinsent Masons. «Οποιοσδήποτε άλλος έχει αντίστοιχες συμφωνίες στο Λουξεμβούργο θα πρέπει να κοιτάξει πως όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητες του» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v