Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Στα €40 δισ. ο λογαριασμός για τράπεζες

Το κόστος για την διάσωση των χρεοκοπημένων ιρλανδικών τραπεζών θα ανέλθει τελικά στα €40 δισ., δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Την Goldman Sachs προσέλαβε η κυβέρνηση ως σύμβουλο για την πώληση της AIB.

Ιρλανδία: Στα €40 δισ. ο λογαριασμός για τράπεζες

Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ιρλανδίας αναμένεται να κοστίσει τελικά στους φορολογούμενους λιγότερο από τα 64 δισ. ευρώ που χορήγησε αρχικά η κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρλανδού κεντρικού τραπεζίτη.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο Πάτρικ Χόνοχαν δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η εκτίμηση του είναι πως η κατάρρευση θα στοιχίσει στο δημόσιο το ποσό 40 δισ. ευρώ. Ο ίδιος τόνισε ότι το κόστος μπορεί να ήταν μικρότερο αν είχε επιτραπεί στην Anglo Irish Bank να χρεοκοπήσει και δεν δαπανούνταν υπέρογκα ποσά για την διάσωση της.

Οι προσπάθειες για την στήριξη της τράπεζας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ρευστοποίησης, στοίχισαν 34 δισ. ευρώ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση προσέλαβε αυτήν την εβδομάδα προσέλαβε την Goldman Sachs ως σύμβουλο για την πώληση του 99% της Allied Irish Bank, η διάσωση της οποίας κόστισε 21 δισ. ευρώ.

Αυτήν την στιγμή η αξία της τράπεζας υπολογίζεται στα 13 δισ. ευρώ. Επιπλέον 3 δισ. ευρώ μπορεί να αποκομίσει η ιρλανδική κυβέρνηση από την πώληση μεριδίων σε άλλες ιρλανδικές τράπεζες, ενώ έχει ήδη πωληθεί μερίδιο της Τράπεζας της Ιρλανδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v