Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jordan (SNB): Δεν κινηθήκαμε υπό το καθεστώς πανικού

Το ελβετικό φράγκο θα υποχωρήσει ξανά μετά την άνοδο εκτίμησε ο επικεφαλής της SNB. Διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις της τράπεζας ήταν προϊόν «περίσκεψης» και όχι πανικού.

Jordan (SNB): Δεν κινηθήκαμε υπό το καθεστώς πανικού
Οι αποφάσεις που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δεν ήταν αποτέλεσμα πανικού αλλά καλά μελετημένης σκέψης δήλωσε ο επικεφαλής της SNB, Thomas Jordan (φωτογραφία).

Πρόσθεσε ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα ισχυρό εργαλείο που θα έχει αυξημένα αποτελέσματα για την χώρα 

Εκτίμησε ότι το ελβετικό φράγκο θα υποχωρήσει ξανά από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η SNB παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό προέβλεψε ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Jordan επανέλαβε τη δέσμευση της τράπεζας να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να εισέλθει η οικονομία σε ένα σπιράλ αποπληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα αρνητικά επιτόκια θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της απόφασης να μην συνεχιστεί η «σύνδεση» ευρώ-φράγκου.

Εκτίμησε ακόμη ότι οι τράπεζες δεν θα εφαρμόσουν τα αρνητικά επιτόκια για τους μικρούς πελάτες τους. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν παρατηρεί ένα «καλάθι» νομισμάτων αλλά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες συνολικά.

Για το ζήτημα της σύνδεσης της ισοτιμίας του ευρώ με το φράγκο τόνισε πως όλα είναι θέμα timing. Για πολύ καιρό η πολιτική της ελάχιστης ισοτιμίας ήταν η σωστή, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v