Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρίγκιπας Alwaleed: Ξεχάστε το πετρέλαιο στα $100

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας χαρακτήρισε σωστή τη στρατηγική του ΟΠΕΚ να μείνει σταθερή η παραγωγή για να διατηρηθεί το μερίδιο αγοράς. H Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα $40 το α΄εξάμηνο του έτους για να ανακάμψει στα $70 δολ. στο 12μηνο.

Πρίγκιπας Alwaleed: Ξεχάστε το πετρέλαιο στα $100

Το πετρέλαιο δεν θα επιστρέψει ποτέ πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Fox Business News ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal.

«Αν η προσφορά μείνει εκεί που είναι και η ζήτηση παραμείνει αδύναμη, καλύτερα να πιστέψετε ότι η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει και άλλο» ανέφερε ο Alwaleed. «Αλλά αν αποσυρθεί κάποια προσφορά και υπάρξει κάποια αύξηση της ζήτησης, η τιμή μπορεί να κινηθεί ανοδικά. Αλλά είμαι βέβαιος πως δεν θα δούμε ποτέ τα 100 δολάρια το βαρέλι» προέβλεψε ο ίδιος.

«Είχα πει πριν από ένα χρόνο ότι η τιμή πάνω από τα 100 δολάρια είναι τεχνητή. Δεν είναι σωστή» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή τη στρατηγική του ΟΠΕΚ να μείνει σταθερή η παραγωγή για να διατηρηθεί το μερίδιο αγοράς.

Goldman Sachs: Ψαλίδι στις προβλέψεις για το πετρέλαιο

Κάνοντας λόγο για νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται από τη σχιστολιθική παραγωγή στην αγορά πετρελαίου, η Goldman Sachs προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τις τιμές του μαύρου χρυσού. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει η αγορά και πιθανότατα θα εξισορροπήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών από εκείνα που ξεκίνησε το sell off» αναφέρει.

Έτσι, αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο Brent εκτιμώντας πλέον ότι στους 3 μήνες, στους 6 μήνες και στο 12μηνο θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 42, στα 43 και στα 70 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως. Η αρχική εκτίμηση της Goldman ήταν στα 80, στα 85 και στα 90 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά και την τιμή του WTI, η Goldman προβλέπει πλέον ότι θα αγγίξει τα 41, τα 39 και τα 65 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα για τον 3μηνο, τον 6μηνο και το 12μηνο ορίζοντα. Η αρχική εκτίμηση ήταν στα 70, 75 και 80 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως.

Η πτωτική τάση στην τιμή του μαύρου χρυσού, πάντως, συνεχίζεται αμείωτη καθώς διευρύνονται οι ανησυχίες περί αποπληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία. Έτσι, η τιμή του WTI υποχωρεί κατά 1,7% στα 47,54 δολ. ανά βαρέλι και του Brent κατά 1,4% στα 49,41 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v