«Πορεία για τη Δημοκρατία» στο Παρίσι

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει η διεθνής διαδήλωση κατά των επιθέσεων στο Παρίσι. Θα συμμετέχουν ηγέτες από όλον τον κόσμο. Έκτακτη σύσκεψη νωρίτερα για την τρομοκρατία.

«Πορεία για τη Δημοκρατία» στο Παρίσι

Το Παρίσι γίνεται παγκόσμια πρωτεύουσα κατά της τρομοκρατίας οργανώνοντας μεγαλειώδη και διεθνή διαδήλωση ενάντια στις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 17 ανθρώπων στη Γαλλία, θυμάτων τριών δολοφόνων τζιχαντιστών.

Στη διαδήλωση θα συμμετέχουν ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες, απλοί πολίτες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη γαλλική πρωτεύουσα οι ηγέτες από πενήντα χώρες, θα ενώσουν τη φωνή τους με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Μεταξύ των ηγετών που θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ ευρωπαϊκών χωρών καθώς και σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκερ, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Μάρτιν Σουλτς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, οκτώ αφρικανοί πρόεδροι, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την Ελλάδα το «παρών» στη γαλλική πρωτεύουσα θα δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ στο Παρίσι μεταβαίνει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και την κα Κούρνεβα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μετάσχει στην «πορεία υπέρ της δημοκρατίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν στην εκδήλωση μνήμης του Παρισιού από τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Η πορεία έχει προγραμματιστεί να γίνει ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στη γαλλική προεδρία, χαιρετίζουν τη "σπάνια διεθνή κινητοποίηση" και την "εθνική ενότητα". Πρωτίστως όμως πρόκειται για τη "συσπείρωση του γαλλικού λαού", προσθέτουν. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop Paris Match που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα: ύστερα από τρεις τραγικές μέρες, το 97% των Γάλλων θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να επιδείξει εθνική ενότητα.

Οι οικογένειες των θυμάτων θα πρωτοστατούν στην πορεία. Θα ακολουθούν ο πρόεδρος Ολάντ και οι ξένοι ηγέτες, στη συνέχεια προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα θα μετάσχουν, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του οποίου η πρόεδρος Μαρίν Λε Πεν καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από τις προετοιμασίες της πορείας στο Παρίσι κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν στην περιφέρεια.

Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας -700.000 συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών- προοιωνίζουν ακόμη μεγαλύτερες στην πρωτεύουσα.

"Εκατοντάδες χιλιάδες" διαδηλωτές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, "εκατομμύρια", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Ο Βαλς δεσμεύτηκε για τη λήψη ισχυρών μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα είναι δρακόντεια: 5.500 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί, 10 σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί, απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων.

Αυτή η τεράστια διαδήλωση πραγματοποιείται ενώ το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας Vigipirate έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και είναι στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει "συναγερμός για επίθεση" στην περιοχή του Παρισιού.

Εμπρησμός σε εφημερίδα του Αμβούργου που δημοσίευσε σκίτσα της Charlie Hebdo

Εν τω μεταξύ, εφημερίδα του Αμβούργου που είχε αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo αποτέλεσε σήμερα το πρωί στόχο επίθεσης με εμπρηστικό μηχανισμό, ανακοίνωσε η αστυνομία διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

"Ερρίφθησαν πέτρες και στη συνέχεια εμπρηστικός μηχανισμός μέσα σε ένα παράθυρο" της Hamburger Morgenpost τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. "Δύο αίθουσες υπέστησαν ζημιές και η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δύο άτομα συνελήφθησαν κοντά στο σημείο και η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας έχει αναλάβει τη διενέργεια της έρευνας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα αναφέρει πως δεν υπήρχαν εργαζόμενοι μέσα στα γραφεία την ώρα της επίθεσης.

Οπως πολλές ακόμη γερμανικές εφημερίδες, η Hamburger Morgenpost υπό τον τίτλο "Τόση ελευθερία πρέπει να είναι δυνατή" είχε αναδημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα της τρία σκίτσα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά την επίθεση στα κεντρικά της γραφεία στο Παρίσι από δύο τζιχαντιστές που σκότωσαν 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε σκιτσογράφους της.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι "πολύ νωρίς" να ειπωθεί ότι η επίθεση κατά της εφημερίδας έχει σχέση με τη δημοσίευση των σκίτσων αυτών αλλά τόνισε ότι αυτό αποτελεί βασικό θέμα που θα εξεταστεί στην έρευνα.

Επικαλούμενη πηγή που δεν κατονομάζει της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ, η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag εκτιμά σήμερα ότι η σφαγή στο Charlie Hebdo πιθανόν να προαναγγέλλει κύμα επιθέσεων στην Ευρώπη από τρομοκράτες τζιχαντιστές. Η αμερικανική NSA υπέκλεψε επικοινωνίες στις οποίες ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προανήγγειλαν νέες επιθέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Bild: Προοίμιο για επιθέσεις στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα Bild γράφει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός κύματος επιθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση των επικοινωνιών της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, εντός των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχει υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά "ανακοίνωσαν" ένα νέο κύμα επιθέσεων.

Σε αυτές τις υποκλαπείσες συνομιλίες, το Παρίσι μνημονεύεται ως το σήμα για μια σειρά επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την Bild δεν υπάρχει πάντως αναφορά σε συγκεκριμένο σχέδιο επιθέσεων.

Σύμφωνα επίσης με τη γερμανική εφημερίδα τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, που ήταν οι δράστες τη σφαγής στη γαλλική σατιρική εβδομαδιαία Charlie Hebdo όπου βρήκαν το θάνατο 12 άνθρωποι πριν τις επιθέσεις είχαν επαφές στην Ολλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v