Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος εποχής για Κυπριακές Αερογραμμές

Την αναστολή όλου του πτητικού της προγράμματος αποφασίζει η Cyprus Airways μετά την αρνητική απόφαση της Ε.Ε. Τελευταία πτήση απόψε το βράδι από την Αθήνα με προορισμό τη Λάρνακα. Σε εκκαθαριστές η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος εποχής για Κυπριακές Αερογραμμές
Η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής την απόφαση της προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι η κρατική χορηγία των €103 εκ. που έλαβαν οι ΚΑ ως ενίσχυση για αναδιάρθρωση τους το 2012, ήταν παράνομη και δεν συνάδει με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα στην απόφαση της η ΕΕ σημειώνει ότι οι κρατικές χορηγίες που πήραν οι ΚΑ είναι ασυμβίβαστες με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να επιστραφούν στους φορολογούμενους από την εταιρεία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι ΚΑ δεν είχαν καμία προοπτική να καταστούν βιώσιμες.

Η διεύθυνση ανταγωνισμού καλεί τις ΚΑ να καταβάλουν προς το κράτος όλες τις παράνομες χορηγίες που έχουν πάρει το 2012.

Η διοίκηση των ΚΑ προέβη σε όλα τα διαβήματα για να μην μείνουν εκτεθειμένοι οι επιβάτες των πτήσεων της εταιρείας για τα επόμενα 24 ώρα. Έχουν γίνει σχετικές διευθετήσεις με διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία εντός και εκτός Κύπρου.

Θα παραχωρηθούν αποζημιώσεις σε όλους τους επιβάτες και τα ταξιδιωτικά γραφεία που έχουν προβεί σε προκρατήσεις εισιτηρίων.

Αυτή την ώρα συνέρχεται στην τελευταία του συνεδρίαση το ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών το οποίο μεταξύ άλλων θα αποφασίσει την αναστολή όλου του πτητικού προγράμματος της εταιρείας.

Η τελευταία ιστορική πτήση για τις ΚΑ θα γίνει απόψε από την Αθήνα με προορισμό τη Λάρνακα. Ευθύς μετά την πτήση από την Αθήνα, θα καθηλωθεί για πάντα ο στόλος του άλλοτε κρατικού αερομεταφορέα.

Θα κληθούν εκκαθαριστές για να αναλάβουν τη διαχείριση των όσων περιουσιακών στοιχείων έχει στη διάθεση της η εταιρεία.

Το κράτος θα αποζημιώσει πλήρως το προσωπικό προς το οποίο θα παραχωρηθούν όλα τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα. Το κράτος φρόντισε να διατηρήσει το όνομα και το έμβλημα των ΚΑ στην περίπτωση που θα ενδιαφερθεί ιδιώτης επενδυτής να δημιουργήσει μία νέα εταιρεία, πιθανώς με το όνομα Cyprus Air.

Ενδεχομένως στην νέα αυτή εταιρεία, αν και εφόσον ιδρυθεί, να έχει μικρή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και το κυπριακό Δημόσιο.

Η απόφαση της ΕΕ βάζει λουκέτο σε μία αεροπορική εταιρεία η οποία έσερνε πίσω της 68 χρόνια δραστηριότητας στους αιθέρες.

Η αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ αξιολόγησε ότι το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκε προχθές από το ΔΣ των ΚΑ εκτάκτως, δεν είναι κατάλληλο για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς στήριξη από τους φορολογούμενους.

Η επιτροπή είχε εξετάσει σε βάθος το θέμα από τον Φεβρουάριο του 2014, θεωρώντας ότι η ενίσχυση αναδιάρθρωσης ενός κρατικού αερομεταφορέα δύο φορές εντός μιας δεκαετίας δεν συνάδει με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v