Μοντέλα για την αγορά επενδυτικής κλάσης τίτλων ύψους έως και 500 δισ. ευρώ παρουσίασε το προσωπικό της ΕΚΤ στους policymakers, σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, μεταδίδει το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η πηγή σημείωσε πως στο διοικητικό συμβούλιο της 7ης Ιανουαρίου παρουσιάστηκαν διάφορες επιλογές για την ποσοτική χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μόνο χρέους που βαθμολογείται με ΑΑΑ ή ομολόγων που βαθμολογούνται τουλάχιστον με ΒΒΒ. Οι διοικητές δεν έλαβαν απόφαση για τον σχεδιασμό ή την εφαρμογή οποιουδήποτε πακέτου, μετά την παρουσίαση.
Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 500 δισ. ευρώ θα έφερνε την ΕΚΤ πιο κοντά στον στόχο της για ενίσχυση του ισολογισμού της ώστε να αποτραπεί ένα αποπληθωριστικό σπιράλ στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ θα αγοράσει επίσης ABS και καλυμμένα ομόλογα, ενώ στο πλαίσιο της νέας τόνωσης της ρευστότητας θα εξεταστεί στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαδικασίες της Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, η παρουσίαση στο διοικητικό συμβούλιο επικεντρώθηκε στις αγορές κρατικών ομολόγων. Εξετάστηκαν επίσης προγράμματα ύψους μικρότερου των 500 δισ. ευρώ, καθώς και μηνιαίοι στόχοι.
Από τους διοικητές ζητήθηκε να μην εκφράσουν άποψη για τις επιλογές που παρουσιάστηκαν, ανέφεραν οι πηγές. Μια μειοψηφία των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, αντιτίθεται στην αγορά κρατικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι ενέχει αδικαιολόγητα ρίσκα και υπονομεύει το κίνητρο των κυβερνήσεων να προχωρούν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Στην παρουσίαση δεν έγινε αναφορά σε εξαιρέσεις για κρατικό χρέος κάτω της επενδυτικής κλάσης (investment grade), όπως είναι για παράδειγμα τα ελληνικά ομόλογα, αν και αναφέρθηκε η αντιμετώπιση που είχαν αυτοί οι τίτλοι σε προηγούμενα προγράμματα, είπε η μια πηγή. Σημειώνεται πως η ΕΚΤ αποδέχεται τα ελληνικά και τα κυπριακά κρατικά ομόλογα –τα οποία είναι χαμηλής διαβάθμισης- καθώς οι δυο χώρες παραμείνουν σε πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους.
Η τελική απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση θα είναι περίπλοκη, καθώς αναμένεται η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (στις 14 Ιανουαρίου) για το πρόγραμμα ΟΜΤ, αλλά και λόγω των εκλογών στην Ελλάδα.
Reuters: Πώς θα μοιραστεί το ρίσκο
Από την πλευρά του, το Reuters μεταδίδει ότι η ΕΚΤ εξετάζει μια διπλή προσέγγιση για τον επιμερισμό του ρίσκου, σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας.
Πηγή που μίλησε στο πρακτορείο σημείωσε ότι στην συνάντηση της Τετάρτης υπήρξε «ξεκάθαρα μεγαλύτερη συναίνεση για το QE». Πέραν από αυτό όμως οι προσεγγίσεις για μια σειρά από θέματα (όγκος αγορών αν θα είναι open end, αν θα υπάρξει μοιρασιά ρίσκου κ.ά) διαφέρουν.
Σύμφωνα με ένα κεντρικό τραπεζίτη μια πρόταση που συζητήθηκε είναι να αγοράσει η ΕΚΤ ένα μέρος από το συνολικό πρόγραμμα και σε περίπτωση πτώχευσης το ρίσκο να μοιραστεί στις επιμέρους εθνικές κεντρικές τράπεζες με βάση το μερίδιο της συμμετοχής τους στην ΕΚΤ. Το υπόλοιπο κομμάτι του προγράμματος θα καλυφθεί απευθείας από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες που θα αναλαμβάνουν και το ρίσκο.
«Δεν υπήρξε δομική αντίρρηση για αυτή την επιλογή», σημειώνει η ίδια πηγή αλλά προσθέτει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Hansson: Οι ελληνικές εκλογές «φρενάρουν» το QE
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει την ανακοίνωση νέων μέτρων χαλάρωσης δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ardo Hansson, τονίζοντας πως ακόμα δεν έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα των τελευταίων κινήσεων της κεντρικής τράπεζας και ότι η ελληνική πολιτική κρίση καθιστά πιο δύσκολη την αγορά κρατικών ομολόγων.
«Δεν μπορεί να αναλαμβάνει κανείς νέα δράση κάθε λίγους μήνες όταν δεν έχει δει τον πλήρη αντίκτυπο των μέτρων» σημείωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο κ. Hansson. «Προσωπικά, βρίσκω δύσκολο να ανακοινωθεί τον Ιανουάριο ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα περιλαμβάνει ελληνικά κρατικά ομόλογα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Οποιοδήποτε πρόγραμμα αγορών ανακοινωθεί αυτόν τον μήνα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικά κρατικά ομόλογα, τόνισε ο ίδιος.
Ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως θα προτιμούσε οι αγορές τίτλων να επικεντρωθούν σε εταιρικά ομόλογα, αντί για κρατικό χρέος, καθώς με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ δεν θα «ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα τους».