Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» στα αποθέματα ευρώ των Κεντρικών Τραπεζών

Η μείωση των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ ήταν υπερτετραπλάσια της συνδυασμένης μείωσης αποθεμάτων σε γεν, ελβετικό φράγκο, στερλίνα και δολάρια Καναδά και Αυστραλίας.

«Βουτιά» στα αποθέματα ευρώ των Κεντρικών Τραπεζών

Περιορίζεται η διάθεση των κεντρικών τραπεζών και των διαχειριστών αποθεμάτων να προσθέσουν στο «καλάθι» τους ευρώ, καθώς συνεχίζεται η «βουτιά» του νομίσματος.

Το συνολικό ποσό των αποθεμάτων σε ευρώ κατέγραψε πτώση 8,1% το γ' τρίμηνο, περισσότερο από τη μείωση 7,8% που έχει καταγράψει το νόμισμα έναντι του δολαρίου στην ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ. Τις τελευταίες δυο φορές που το ευρώ υποτιμήθηκε κατά 7% ή και περισσότερο μέσα σε ένα τρίμηνο –το 2011 και 2010- τα holdings σε ευρώ είχαν μειωθεί πολύ λιγότερο, αναφέρει το Bloomberg.

Το γ' τρίμηνο του 2011, το κοινό νόμισμα είχε υποχωρήσει κατά 7,7%, ενώ τα αποθέματα σε ευρώ κατά 2,8%. Η πτώση κατά 9,4% του νομίσματος το β' τρίμηνο του 2010 οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων κατά μόλις 1,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα στοιχεία υποδηλώνουν πως οι διαχειριστές αποθεμάτων αποφεύγουν να αγοράσουν ευρώ τώρα που είναι φθηνό το νόμισμα, απομακρύνοντας έτσι έναν βασικό πυλώνα στήριξης του κοινού νομίσματος. Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε επικαλεστεί τη μείωση των holdings των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ ως παράγοντα που θα βοηθούσε στην αποδυνάμωση της ισοτιμίας και τελικά στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν βρει νέους λόγους να μην αισθάνονται άνετα με το ευρώ», σχολιάζει ο συνιδρυτής της SLJ Macro Partners, Stephen Jen. «Κανένας δεν θέλει να έχει αρνητικό επιτόκιο. Δεν κρατάς ένα νόμισμα για να χάσεις χρήματα».

Αρνητικά επιτόκια

Η ΕΚΤ πειραματίζεται με τα αρνητικά επιτόκια επί των καταθέσεων, σε μια προσπάθεια να ρίξει χρήμα στην ευρύτερη οικονομία. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας βρίσκονται κάτω από το μηδέν, καθώς εκτιμάται πως η ΕΚΤ χάνει τη μάχη με τον αποπληθωρισμό.

Οι policy makers σηματοδοτούν ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν τη μάχη, διευρύνοντας την προμήθεια χρήματος μέσω περαιτέρω μέτρων τόνωσης της ρευστότητας, όπως για παράδειγμα μέσω της αγοράς κρατικού χρέους, που συνήθως επιβαρύνουν την αξία ενός νομίσματος. Οι πιέσεις αυξάνονται από τις ανησυχίες ότι ο Ντράγκι δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τη διάλυση του ευρώ, εν μέσω ενδείξεων ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Το ευρώ κατέγραψε πτώση κάθε μήνα το τελευταίο εξάμηνο, υποχωρώντας σήμερα στα 1,1843 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2006.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε χθες με e-mail πως ο διεθνής ρόλος του ευρώ καθορίζεται πρωτίστως από τις δυνάμεις της αγοράς και πως η κεντρική τράπεζα ούτε τον εμποδίζει, ούτε τον προωθεί.

Το ποσό των αποθεμάτων σε ευρώ μειώθηκε στα 1,4 τρις. δολάρια το γ' τρίμηνο, ή στο 22,6% του συνόλου, από 1,5 τρις. δολάρια, ή 24,1%, στο τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ στις 31 Δεκεμβρίου. Η αναλογία είναι η χαμηλότερη από το 2002. Το 2009 ανέρχονταν στο 28%.

Ένα αδύναμο ευρώ αποτελεί κλειδί για τις προσπάθειες του Ντράγκι να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης και να αυξήσει τον πληθωρισμό προς το 2%, έναντι του προβλεπόμενου -0,1% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η μείωση των αποθεμάτων σε ευρώ ήταν υπερτετραπλάσια της συνδυασμένης μείωσης αποθεμάτων σε γεν, ελβετικό φράγκο, στερλίνα και δολάρια Καναδά και Αυστραλίας. Το δολάριο ΗΠΑ ήταν το μοναδικό νόμισμα όπου υπήρξε άνοδος αποθεμάτων, κατά 23,9 δις. δολάρια στα 3,9 τρις. δολάρια, ή στο 62,3% του συνόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις 50 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ευρώ θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2015 κατά 1,5% στα 1,17 δολάρια, ενώ η Credit Suisse –ακόμα πιο απαισιόδοξη- βλέπει πτώση του νομίσματος στα 1,15 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v