Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: «Eπανεκκίνηση» υπόσχεται νέο κεντροδεξιό κόμμα

Tο βασικό πρόσωπο πίσω από τον νέο πολιτικό σχηματισμό είναι η συντηρητική Lucinda Creighton, πρώην υπουργός στον κυβερνητικό συνασπισμό του Enda Kenny. Η δημιουργία μιας οικονομίας που θα βασίζεται στην καινοτομία και τις μικρές επιχειρήσεις, αποτελεί βασική αρχή του κόμματος.

Ιρλανδία: «Eπανεκκίνηση» υπόσχεται νέο κεντροδεξιό κόμμα

Ενας νέος πολιτικός σχηματισμός έκανε την Παρασκευή την εμφάνιση του στην Ιρλανδία, σε μια κίνηση που ενδέχεται να περιορίσει ακόμα περισσότερο την στήριξη στα δύο κεντρώα κόμματα που έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή για έναν περίπου αιώνα.

Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην χώρα επέφεραν μεγάλο πλήγμα στα δύο παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις των Fine Gael και Fianna Fail και έχουν ενισχύσει τα ποσοστά του ακροαριστερού Sinn Fein.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις ο πρώην πολιτικός βραχίονας του IRA είναι πλέον το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, έχοντας την στήριξη του ενός πέμπτου των ψηφοφόρων.

Το νέο κόμμα, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί επίσημα τις επόμενες οχτώ εβδομάδες, υπόσχεται να προχωρήσει σε «επανεκκίνηση» της Ιρλανδίας. Η ατζέντα του βασίζεται σε τέσσερις αρχές: μια οικονομία με επίκεντρο τις μικρές επιχειρήσεις και τις καινοτόμες εταιρείες, την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, πλουραλισμό πολιτικών και την επίτευξη ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

Όπως μεταδίδουν οι FT, το βασικό πρόσωπο πίσω από τον νέο πολιτικό σχηματισμό είναι η Lucinda Creighton, πρώην υπουργός στον κυβερνητικό συνασπισμό του Enda Kenny. Η ίδια τάσσεται ιδεολογικά στον συντηρητικό χώρο. Το 2013 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση γιατί διαφώνησε με τις φιλελεύθερες ρυθμίσεις στον νόμο για τις αμβλώσεις.

«Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι ο ιρλανδικός λαός πρέπει να έχει μια πραγματική επιλογή στις επόμενες εκλογές. Είναι πρόθεση μου να την προσφέρω» σημείωσε η κ. Creighton. «Θέλουμε να επανεκκινήσουμε την Ιρλανδία και θέλουμε όσους είναι παθιασμένοι όσο και εμείς να μας συνοδεύσουν σε αυτήν την αποστολή» τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v