Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Oι οικονομολόγοι με την μεγαλύτερη επιρροή το 2014

Η Janet Υellen δεν κατάφερε να μπει στη λίστα του Economist με τους πιο επιδραστικούς οικονομολόγους του 2014. Στην τρίτη θέση ο νομπελίστας Paul Krugman, δέκα θέσεις πάνω από το νέο «αστέρι» Thomas Piketty.

Economist: Oι οικονομολόγοι με την μεγαλύτερη επιρροή το 2014

Ο Jonathan Gruber του MIT βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας του Economist με τους πιο επιδραστικούς οικονομολόγους του 2014, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Paul Krugman και Thomas Piketty αλλά όχι και την επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

H απουσία της κα. Yellen από την λίστα προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς πως στην θέση πέντε βρίσκεται το όνομα του προκατόχου της Ben Bernanke και στο νούμερο εννιά αυτό του Alan Greenspan.

Το ιστορικό οικονομικό περιοδικό συγκρότησε την λίστα με τους πιο επιδραστικούς οικονομολόγους όχι με βάση τις δημοσιεύσεις αλλά με βάση την επιρροή τους στα μέσα ενημέρωσης, στα μπλογκς και στα κοινωνία δίκτυα.

«Το Economist ζήτησε από το Appinions, ένα startup που αναλύει την διαδικτυακή επιρροή, να εξετάσει μια λίστα 500 οικονομολόγων, οι οποίοι βρίσκονται στους κορυφαίους 450 με βάση τις δημοσιεύσεις, μαζί με κάποιους που επιλέξαμε εμείς. Το Appinions υπολόγισε την προσοχή που δόθηκε στις δηλώσεις τους στα mainstream μέσα ενημέρωσης, στην μπλογκόσφαιρα και στα κοινωνικά δίκτυα σε μια περίοδο 90 ημερών ως την 11η Δεκεμβρίου του 2014» επισημαίνουν οι συντάκτες του περιοδικού.

Το γεγονός ότι η συγκρότηση της λίστας βασίστηκε στην μέθοδο αυτή καθιστά ακόμα πιο αξιοπερίεργο το ότι δεν κατάφερε να μπει σε αυτήν η κα. Yellen, καθώς όταν μιλάει ο επικεφαλής της Fed τα διεθνή μέσα και οι επενδυτές δίνουν μεγάλη προσοχή.

Ο νικητής της έρευνας του Jonathan Gruber, ειδικεύεται στα οικονομικά της υγείας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του Obamacare. Τα σχόλια του κ. Gruber για το νομοσχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον περασμένο φθινόπωρο.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και τα ονόματα πολλών κεντρικών τραπεζιτών, όπως του Peter Praet της ΕΚΤ, και των James Bullar, Charles Plosser, William Dudley και Narayana Kocherlakota της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v