Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 50,6 ο ΡΜΙ μεταποίησης της ευρωζώνης

Ανάπτυξη μόλις 0,1% στην ευρωζώνη βλέπει για το τέταρτο τρίμηνο η Markit. Στο 50,6 η τελική μέτρηση για το δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 50,8. Εντείνονται πιέσεις προς την ΕΚΤ.

Το 50,6 ο ΡΜΙ μεταποίησης της ευρωζώνης

"Οι δραστηριότητες στον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης έμειναν λίγο ή πολύ στάσιμες το Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας έναν χρόνο που ξεκίνησε με μία υποσχόμενη ανάκαμψη η οποία τελικά έσβησε και πάγωσε το δεύτερο εξάμηνο το έτους" δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit ανακοινώνοντας τους τελευταίους δείκτες δραστηριοτήτων το έτους. 

Συγκεκριμένα, η τελική μέτρηση για το δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης του Δεκεμβρίου ορίστηκε στο 50,6 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 50,8, αλλά υψηλότερα από το 50,1 του Νοεμβρίου. 

Η ένδειξη του Δεκεμβρίου "βρίσκεται πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων, αλλά δεν δείχνει κάποια σημαντική βελτίωση" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Σημειώνει παράλληλα, πως τα στοιχεία της Markit δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης προχώρησαν σε μείωση των τιμών για τέταρτο συνεχή μήνα και πως ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 50,2 - έναντι αρχικής εκτίμησης το 50,7-  "εξέλιξη που υποδεικνύει πως δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντική αύξηση της απασχόλησης στην ευρωπαϊκή μεταποίηση". 

Ο Γουίλαμσον τονίζει πως με τα στοιχεία αυτά, η Markit προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του έτους και συμπληρώνει: "Με αυτά τα στοιχεία αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πιο επιθετικά μέτρα τη νέα χρονιά"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v