Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Στα χέρια του 1% το 50% των μετοχών

Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών κατέχει το 50% των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων, σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα. Η πρώτη κατοικία αποτελεί το 63% του πλούτου της μεσαίας τάξης.

HΠΑ: Στα χέρια του 1% το 50% των μετοχών

Οι πολύ πλούσιοι Αμερικανοί μένουν σε πανάκριβα σπίτια, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα δεν βρίσκεται εκεί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του Edward Wolff από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, για το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών μόνο το 9% της περιουσίας τους συνδέεται με την κατοικία τους.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την μεσαία τάξη ανέρχεται στο 63%.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η έρευνα του βασίστηκε στα στοιχεία της Fed για τα χαρτοφυλάκια του πλουσιότερου 1% και της ανώτερης μεσαίας (το επόμενο 19%) και μεσαίας τάξης (το 60%).

Περίπου η μισή περιουσία του πλουσιότερου 1% προέρχεται από μερίδια σε εταιρείες εκτός χρηματιστηρίου και σε άλλα στοιχεία real estate. Το 27% του πλούτου τους βρίσκεται σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική για την μεσαία τάξη. Η κατοικία αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα της περιουσίας.

Διαφορετική είναι η εικόνα και για την ανώτερη μεσαία τάξη, το επόμενο 19%, όσους έχουν καθαρά πλούτο πάνω από $400.000. Σε σχέση με την μεσαία τάξη έχουν περισσότερες μετοχές και χρεόγραφα και έχουν περισσότερα στους συνταξιοδοτικούς τους λογαριασμούς.

Τα στοιχεία του κ. Wolff δείχνουν επίσης το συνολικό μερίδιο στοιχείων ενεργητικού που κατέχει κάθε κοινωνική ομάδα. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές κατηγορίες - το πλουσιότερο 1%, το επόμενο 9% και το υπόλοιπο 90%, ο κ Wolff δείχνει πως η πρώτη κατοικία είναι το μόνο στοιχείο ενεργητικού στο οποίο έχει μεγαλύτερο μερίδιο η μεσαία τάξη.

Το πλουσιότερο 1% έχει το 50% των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v