Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marketwatch: Επτά σοκ για τις αγορές το 2015

Επτά πιθανές εκπλήξεις για το επόμενο έτος που δεν έχουν αποτιμηθεί από τις αγορές. Να έχετε «τα μάτια σας δεκατέσσερα» για την Ισπανία, την Συρία, τη Ρωσία αλλά και τις κινήσεις της ΕΚΤ, προειδοποιεί το Marketwatch.

Marketwatch: Επτά σοκ για τις αγορές το 2015

«Τo άλογο είναι εδώ για να μείνει, αλλά το αυτοκίνητο είναι μια περαστική μόδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Michigan Savings Bank στον δικηγόρο του Henry Ford το 1903, συμβουλεύοντας τον να μην βάλει τα λεφτά του στην επιχείρηση του πελάτη του.

Παραδείγματα σαν και αυτό πρέπει να αποθαρρύνουν οποιοδήποτε από εμάς να κάνει προβλέψεις, ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τις αγορές, τονίζει σε δημοσίευμα του το Marketwatch.

«Ωστόσο, αξίζει να σκεφτεί κανείς τι μπορεί να μας συμβεί τους επόμενους 12 μήνες, όπως η ξαφνική πτώση στην τιμή του αργού αυτήν την χρονιά» συμπληρώνει.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που ο καθένας πιστεύει ότι θα συμβούν το 2015. Η Fed θα προχωρήσει σε συγκρατημένη αύξηση επιτοκίων. Η ελληνική κρίση χρέους θα αναζωπυρωθεί. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνει κάτι βλακωδώς επιθετικό. Όλα αυτά έχουν ήδη αποτιμηθεί. Αλλά εδώ είναι επτά εκπλήξεις για το επόμενο έτος» σημειώνει ο αρθρογράφος του Marketwatch.

Mια ισπανική «επανάσταση»: Όλοι είναι ανησυχούν για μια πολιτική αναταραχή που θα βουλιάξει την ευρωζώνη πίσω στην κρίση. Αλλά η χώρα για την οποία πρέπει να ανησυχούν πραγματικά είναι η Ισπανία. Θα διενεργηθούν γενικές εκλογές πριν από το Δεκέμβριο και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει μικρές πιθανότητες να ανέβει στην εξουσία. Το νεοσυσταθέν ριζοσπαστικό Ποντέμος – το οποίο σημαίνει στα ισπανικά «μπορούμε», παραπέμποντας στον Μπαράκ Ομπάμα – έχει καταγράψει άλμα στις δημοσκοπήσεις. Αναμένει να δούμε αν μπορεί να εξασφαλίσει την εξουσία, αλλά είναι σίγουρα μια δύναμη που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς.

Το Ποντέμος θέλει την παραμονή στο ευρώ, αλλά ζητά την λήξη της λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία. Μαζί με μια αναδιάρθρωση του χρέους, θέλει 35 ώρες εργασία την εβδομάδα και χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης. Η Ισπανία ήταν πάντοτε η χώρα που ήταν πιο πιθανό να «επαναστατήσει» κατά του ενιαίου νομίσματος. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οικονομία της είναι αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει χωρίς εξωτερική βοήθεια και η ανάκαμψη το 2015 θα την ενισχύσει ακόμα περισσότερο. Μια νίκη του Ποντέμος, ωστόσο, θα οδηγήσει τις αγορές ομολόγων σε πανικό και δικαίως.

Η ΕΚΤ αγοράζει δολάρια: Όλοι περιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει κάποια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης αυτήν την χρονιά. Με την ήπειρο να βουλιάζει στον αποπληθωρισμό, δεν έχει πολλά περιθώρια να κάνει αλλιώς. Αλλά υπάρχει περιορισμένη συναίνεση για το ποια στοιχεία ενεργητικού πρέπει να αγοράσει με το χρήμα που θα τυπώσει. Κρατικά ομόλογα, σαν τις κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας και των ΗΠΑ; Κάτι τέτοιο μοιάζει με επιδότηση των ανεύθυνων κυβερνήσεων της περιφέρειας. Μετοχές; Αυτό μοιάζει με την τροφοδότηση μιας φούσκας και την παροχή βοήθειας στους πλούσιους. Στην πραγματικότητα, η πιο εύκολη επιλογή είναι να κάνει μια επιδρομή στην αγορά συναλλάγματος και να αγοράσει δολάρια. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσει χρήμα και την ίδια ώρα θα οδηγήσει το ευρώ χαμηλότερα, κάνοντας πιο εύκολη την ζωή για τις πιεσμένες βιομηχανίες. Είναι βέβαιο πως δεν θα αρέσει στις ΗΠΑ, αλλά με έναν πρόεδρο που ετοιμάζεται να αποχωρήσει, κανείς δεν θα ανησυχήσει για αυτό.

Η Shell κάνει προσφορά για την BP: Mια συγχώνευση μεταξύ των δύο κολοσσών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πετρελαίου είναι μια από τις αγαπημένες φήμες της αγοράς εδώ και πολλά χρόνια. Έχει συζητηθεί και στο παρελθόν αλλά το 2015 είναι η χρονιά που θα συμβεί πραγματικά. Η BP δεν ανέκαμψε ποτέ από την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικό. Και οι δύο εταιρείες θα δυσκολευτούν με το πετρέλαιο στα 50 δολάρια το βαρέλι (και πιθανότατα ακόμα πιο χαμηλά ως το καλοκαίρι). Αλλά μπορούν να κάνουν αυτό που μπορούν πάντα να κάνουν οι μεγάλες πολυεθνικές όταν στριμώχνονται στην γωνία. Να συγχωνευτούν, να μειώσουν τα κόστη και να κρατήσουν την ροή των κερδών ξεφορτώνοντας τα βαρίδια.

Το «εγγύς-εξωτερικό» καταρρέει: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρέσκεται να αποκαλεί τις χώρες που ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης ως «εγγύς-εξωτερικό», συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Λευκορωσία, η Γεωργία και το Κιργιστάν. Οι περισσότερες από αυτές είχαν μείνει εντός ρωσικής τροχιάς από ένα μείγμα απειλών και δωροδοκιών. Αλλά και τα δύο βασίζονται στο χρήμα. Με το Κρεμλίνο να ξεμένει από τα εύκολα χρήματα του πετρελαίου, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει τίποτα από τα δύο. Μια νομισματική κρίση πλήττει ήδη την Λευκορωσία και αναμένεται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες.

Όπως και η Αραβική Άνοιξη το 2011, αναμένεται ένα κύμα εξεγέρσεων, καθώς οι χώρες απελευθερώνονται από την ρωσική κυριαρχία και προσπαθούν να βρουν το δικό τους δρόμο.

Ειρήνη στην Συρία: Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία μαίνεται τα τελευταία τρία χρόνια, προκαλώντας τεράστιες απώλειες αμάχων και δημιουργώντας το δολοφονικό Ισλαμικό Κράτος. Αλλά η πτώση στην τιμή του πετρελαίου σημαίνει πως πολύ από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Μπασάρ αλ Άσσαντ, όπως το Ιράν και η Ρωσία, θα δεχθούν τεράστιες πιέσεις. Δεν θα είναι σε θέση να στηρίξουν το καθεστώς του.

Αν ο Άσσαντ βγει διακριτικά από το παιχνίδι, θα είναι εφικτή μια ανακωχή μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων και μια νέα κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει την τάξη στην χώρα. Αυτό θα είναι καλό για τις αγορές της Μέσης Ανατολής, ενώ θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη προσφορά σε μια ήδη «πλημμυρισμένη» αγορά πετρελαίου.

Κινεζική τεχνολογική μανία: Είδαμε ήδη την ξέφρενη αρχική δημόσια προσφορά της Alibaba. Aλλά αναμένονται πολλές ακόμα από την χώρα αυτή. Οι επενδύσεις venture capital στην Κίνα σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, από τα 3,5 δισ. δολάρια στα 8,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Με την αγορά μετοχών στην Κίνα να σημειώνει άλμα, πολλές από αυτές θα επιλέξουν να μετατραπούν γρήγορα σε εισηγμένες, όπως έγινε στην φούσκα dot.com την περασμένη δεκαετία.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν θέλει πολύ για να ξεκινήσει μια νέα τεχνολογική φούσκα και ο συνδυασμός της Κίνας και του διαδικτύου θα οδηγήσει πολλούς διαχειριστές funds να ρίξουν χρήματα σε κάθε 20χρονο με γραφείο στην κινεζική Silicon Valley και μια φαεινή ιδέα.

Η επιστροφή των παλιών τεχνολογιών: Το βινύλιο γίνεται και πάλι ανάρπαστο, καθώς η νέα γενιά μουσικόφιλων ανακαλύπτει την απόλαυση των 12ινστων μαύρων πλαστικών δίσκων με τα πολύχρωμα εξώφυλλα.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη τεχνολογία που ετοιμάζεται να αναγεννηθεί.  Η γραφομηχανή ανάγκαζε τους ανθρώπους να γράφουν με πιο αργό ρυθμό και να σκέφτονται τι θέλουν να πουν, γιατί ήταν τόσο μεγάλος μπελάς να αλλάξεις ότι είχες κάνει. Υπάρχουν πολλά γραφεία στα οποία η υποχρεωτική χρήση της γραφομηχανής θα αποτελούσε ένα θετικό βήμα.

Τα κανάλια είναι ένας εύκολος και καθαρός τρόπος να μεταφέρει κανείς πράγματα αρκεί να μην βιάζεται πολύ και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αναμένεται να επιστρέψουν στην μόδα.

Επίσης πως σας φαίνεται η ιδέα ενός τηλεφώνου στο οποίο μπορεί κανείς όντως να μιλήσει ; Ένα που συνδέεται σε πρίζα στον τοίχο με καλώδιο και έχει ταμπλό με αριθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v