Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Η βουτιά στο αργό δίνει ώθηση στην οικονομία

Η πτώση στην τιμή του αργού μπορεί να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη από 0,3% ως 0,8%, εκτιμά έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΔΝΤ: Η βουτιά στο αργό δίνει ώθηση στην οικονομία

H πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου κατά 50% αποτελεί «μια ένεση στο χέρι» της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία μπορεί να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη από 0,3% ως 0,8%, εκτιμά έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι υπολογισμοί αυτή περιλαμβάνονται σε έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Olivier Blanchard και του επικεφαλής εμπορευμάτων, Rabah Arezki.

Όπως σημειώνουν οι FT, αν και οι δύο οικονομολόγοι τονίζουν πως οι αριθμοί αποτελούν μια προσομοίωση και όχι μια πρόβλεψη, αν επιβεβαιωθούν στις επίσημες προβλέψεις του Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσουν μια σημαντική στροφή στου outlook του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.

Τον Οκτώβριο το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 κατά 0,2% στο 3,8%, λόγω αδυναμιών στην ευρωζώνη, την Ρωσία και την Βραζιλία.

Η νέα έκθεση αναφέρει πως ενώ οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, παραμένουν περιορισμένοι, με τις πιέσεις να πλήττουν μέχρι σήμερα ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ρωσία, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα. Ωστόσο, προειδοποιεί πως «δεδομένων των οικονομικών διασυνδέσεων, οι εξελίξεις αυτές απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v