Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πρόστιμο $772 εκατ. στην Alstom για δωροδοκία

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για υπόθεση δωροδοκίας. Με βάση το κατηγορητήριο ο χρηματισμός αξιωματούχων εξασφάλισε στην γαλλική εταιρεία συμβόλαια 4 δισ. δολαρίων από τα οποία είχε κέρδη 300 εκατ. δολάρια.

ΗΠΑ: Πρόστιμο $772 εκατ. στην Alstom για δωροδοκία

Η γαλλική Alstom παραδέχτηκε την Δευτέρα την ενοχή της σε υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων ύψους 75 εκατ. δολαρίων και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 772,3 εκατ. δολαρίων στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για υπόθεση δωροδοκίας.

Η Alstom δήλωσε ένοχη για την παραποίηση βιβλίων και στοιχείων και για την αποτυχία εφαρμογής ελέγχων για δωροδοκία σε αξιωματούχους στην Ινδονησία, την Σαουδική Αραβία, τις Μπαχάμες και την Αίγυπτο. Ο χρηματισμός αξιωματούχων εξασφάλισε στην γαλλική εταιρεία συμβόλαια 4 δισ. δολαρίων από τα οποία είχε κέρδη 300 εκατ. δολαρίων.

Ένοχη δήλωσε και η θυγατρική της Alstom στην Eλβετία, η Alstom Network Schweiz.

Σημειώνεται πως όταν το 2014 η GE κατέληξε σε συμφωνία 12,35 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Alstom, οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει πως η αμερικάνικη εταιρεία θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέμεινε να πληρώσει όλο το ποσό η Alstom.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v