Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Αντιμέτωπο με ύφεση το Τέξας λόγω βουτιάς αργού

Το Τέξας θα έχει τουλάχιστον ένα δύσκολο 2015 και βρίσκεται σε κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση, υποστήριξε σε σημείωμα προς τους πελάτες αναλυτής της JP Morgan.

JP Morgan: Αντιμέτωπο με ύφεση το Τέξας λόγω βουτιάς αργού

Η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν την οικονομία του Τέξας σε ύφεση, προειδοποίησε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan για τις ΗΠΑ.

«Όπως εξετάζουμε τα στοιχεία, πιστεύουμε ότι το Τέξας θα έχει τουλάχιστον ένα δύσκολο 2015 και βρίσκεται σε κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση» ανέφερε ο Michael Feroli σε σημείωμα προς πελάτες.

Σημειώνεται ότι το Τέξας έχει καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγο της έκρηξης στην εγχώρια παραγωγή πετρελαίου. Το ποσοστό ανεργίας στην πολιτεία τον Οκτώβριο βρισκόταν στο 5,1%, κάτω από το 5,8% στις ΗΠΑ. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,9% το 2012 και 3,7% το 2013, ξεπερνώντας κατά πολύ την επίδοση της εθνικής οικονομίας η οποία είχε αναπτυχθεί με 2,5% και 1,8% αντίστοιχα.

Ωστόσο το Τέξας είναι αντιμέτωπο με ισχυρές πιέσεις από την παγκόσμια βουτιά στις τιμές του πετρελαίου. Η τιμή της ποικιλίας West Texas Intermediate έχει υποχωρήσει περίπου 50% από το υψηλό του Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Feroli τόνισε πως σε μια αντίστοιχη βουτιά 50% στις τιμές του πετρελαίου το Τέξας διολίσθησε σε ύφεση.

Κατά τον ίδιο υπάρχουν κάποιοι λόγοι για να πιστεύει κανείς πως αυτή την φορά τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά, όπως η τεχνολογική πρόοδος στον ενεργειακό τομέα. Αλλά όπως υπογράμμισε οι λόγοι αυτοί δεν είναι τόσο ισχυροί ώστε να εξασφαλίσουν μια ομαλή πορεία τα επόμενα τρίμηνα για την οικονομία του Τέξας.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η οικονομία των ΗΠΑ συνολικά δεν θα εκτροχιαστεί από την επιβράδυνση του Τέξας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v