Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iσλανδία: Ετοιμάζεται για άρση κεφαλαιακών ελέγχων

Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας μείωσε το επιτόκιο στο 5,25%, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να άρει τους κεφαλαιακούς ελέγχους στις αρχές του 2015. Στο τραπέζι σχέδιο για «φόρο εξόδου» ύψους 40%. Στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις με τράπεζες και πιστωτές.

Iσλανδία: Ετοιμάζεται για άρση κεφαλαιακών ελέγχων

H Iσλανδία ετοιμάζει σχέδιο για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις αρχές τις επόμενης χρονιάς, κίνηση η οποία θα απελευθερώσει περίπου 7 δισ. δολάρια που είναι δεσμευμένα.

«Οι αρχές έχουν κίνητρο να προχωρήσουν την διαδικασία πιο γρήγορα, αλλά όχι απρόσεκτα» δήλωσε στο Bloomberg ο Lee C Buchheit, μέλος της task force που μελετά το ισλανδικό ζήτημα και ένας από τους αρχιτέκτονες του ελληνικού PSI. «Η αίσθηση μου είναι ότι οι αρχές θα ήθελαν να προχωρήσουν με αυτό στις αρχές του επόμενου έτους» τόνισε.

Η task force συναντήθηκε χθες με τους διαχειριστές των χρεοκοπημένων ισλανδικών τραπεζών, για να ακούσει τις προτάσεις τους σχετικά με την άρση των ελέγχων και τον διακανονισμό των οφειλών τους.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, η τράπεζα Kaupthing ανέφερε πως «πιστεύει ακράδαντα πως μια συναινετική λύση μπορεί να βρεθεί με τους πιστωτές, η οποία θα είναι οριστική και θα δεσμεύει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Η τράπεζα, η μεγαλύτερη της Ισλανδίας πριν την κατάρρευση τον Οκτώβριο του 2008, τόνισε πως έχει βρει λύσεις που θα επιτρέψουν έναν διακανονισμό «χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ισλανδίας ή την ικανότητα άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων».

Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Mar Gudmundsson, μια από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η επιβολή φόρου στις εκροές κεφαλαίων. Ωστόσο ο κ. Buschheit, υποστήριξε πως στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα η λύση της άρσης των περιορισμών χωρίς την επιβολή φόρου. Δύο καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Bloomberg πως έχει συζητηθεί ένας «φόρος εξόδου» ύψους 40%.

Έχουν εξεταστεί μια σειρά από επιλογές, ορισμένες από τις οποίες δεν χρησιμοποιούν ένα «φόρο εξόδου», υπογράμμισε ο κ. Buchheit,

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισλανδίας ξεκίνησε την διαδικασία συμβιβασμού την περασμένη εβδομάδα, όταν ενέκρινε την εξαίρεση από κεφαλαιακούς ελέγχους για την LBI hf, μονάδα η οποία εκπροσωπεί πιστωτές της τράπεζας Landbanski, επιτρέποντας της να καταβάλλει 3,2 δισ. δολάρια σε πιστωτές.

Μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας μείωσε την Τετάρτη το βασικό επιτόκιο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μείωσε το επιτόκιο στο 5,25% από 5,75%.

Ο στόχος της τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι στο 2,5%. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 1% το Νοέμβριο και βρίσκονται κάτω από τον στόχο της τράπεζας από τον Φεβρουάριο.

«Το outlook βραχυπρόθεσμα είναι για χαμηλότερο πληθωρισμό από ότι αναμενόταν στην απόφαση του Νοεμβρίου για τα επιτόκια» ανέφερε σε ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα. «Ως εκ τούτου ο πληθωρισμός θα μείνει κάτω από τον στόχο ως τα μέσα του 2015» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v