Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εurogroup: «Καμπανάκι» για προϋπολογισμούς Γαλλίας, Ιταλίας

Η Γαλλία και η Ιταλία θα πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα για το 2015, τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Έκκληση για διορθωτικές κινήσεις σε πέντε ακόμα κράτη μέλη.

Εurogroup: «Καμπανάκι» για προϋπολογισμούς Γαλλίας, Ιταλίας

Οι επτά χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα πρέπει να λάβουν μέτρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ειδικότερα, το Eurogroup επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της Κομισιόν ότι υπάρχει κίνδυνος οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Μάλτας και της Αυστρίας να παραβιάσουν τους κανονισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Όσον αφορά την Ιταλία, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τόνισαν πως συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε κίνδυνο παραβίασης των κανονισμών. Το Eurogroup αναγνώρισε ότι οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και ο χαμηλός πληθωρισμός έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την μείωση του χρέους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι με βάση την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, η Ιταλία έχει προγραμματίσει δημοσιονομικά μέτρα 0,1% του ΑΕΠ για το 2015, ενώ με βάση τους κανονισμούς πρέπει να λάβει μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ.

«Στη βάση αυτή, χρειάζονται αποτελεσματικά μέτρα για την βελτίωση της δημοσιονομικής προσπάθειας. Καλωσορίζουμε τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για την εφαρμογή μέτρων αναγκαίων για να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι σύμφωνος με τους κανονισμούς του προληπτικού βραχίονα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Όσον αφορά τη Γαλλία, το Eurogroup επισήμανε πως συμφωνεί με την αξιολόγηση της Κομισιόν ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν συμβαδίζει με τους κανονισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας. Όπως τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών, με βάση την τελευταία έκθεση της Κομισιόν τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει προγραμματίσει να λάβει η γαλλική κυβέρνηση το 2015 αντιστοιχούν στο 0,3% του ΑΕΠ, ενώ απαιτούνται μέτρα 0,8% του ΑΕΠ. Οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για την βελτίωση της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβάλλει η Γαλλία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v