Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nowotny (ΕΚΤ): «Μαζική αποδυνάμωση» στην ευρωζώνη

Η αυστηρή προειδοποίηση του κ. Nowotny, που ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας, τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα λάβει πρόσθετα μέτρα αγορών ομολόγων πολύ σύντομα.

Nowotny (ΕΚΤ): «Μαζική αποδυνάμωση» στην ευρωζώνη

Η ευρωζώνη βιώνει «μαζική αποδυνάμωση» της οικονομίας της, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ρίχνοντας καύσιμα στις προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και της οικονομίας, σε βαθμό που πλέον πολλοί αναλυτές να περιμένουν QE αμέσως στο νέο έτος.

«Παρατηρούμε μαζική αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης,» δήλωσε ο Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την διάρκεια συνεδρίου στην Φρανκφούρτη.

Ο κ. Nowotny περιέγραψε ότι ΕΚΤ έχει χαράξει μια πιο «μεσαία» πορεία στην νομισματική πολιτική της, ανάμεσα στα δύο άκρα, τις ΗΠΑ που προχώρησαν σε κανονική εκτύπωση χρήματος και σε όσους ζητούσαν από την ΕΚΤ να φανεί πιο συντηρητική.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, επανέλαβε τον βασικό στόχο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής Mario Draghi, τονίζοντας ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα πρέπει να φτάσει στα επίπεδα του 2012, δηλαδή περίπου 1 τρισ. ευρώ υψηλότερα από σήμερα.

Η αυστηρή προειδοποίηση του κ. Nowotny, που ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας, τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα λάβει πρόσθετα μέτρα αγορών ομολόγων πολύ σύντομα. Αναλυτές σχολιάζουν στο Reuter ότι πιθανόν η έναρξη του ευρωπαϊκού QE να τοποθετείται μέσα στον Ιανουάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v