Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: «Έγραψε» ύφεση 1,9% το γ' τρίμηνο

Πρόκειται για την τέταρτη ύφεση της Ιαπωνίας από τότε που κατέρρευσε η Lehman Brothers και αποδεικνύεται χειρότερη των εκτιμήσεων. Μόλις μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η κυβέρνηση κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,9% το γ' τρίμηνο.

Ιαπωνία: «Έγραψε» ύφεση 1,9% το γ τρίμηνο

Βαθύτερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί αποδεικνύεται η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας. Τα τελευταία στοιχεία θέτουν σε νέα βάση την προεκλογική μάχη καθώς στις 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν οι κάλπες με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως αυτές οι εκλογές θα κριθούν στο μέτωπο της οικονομίας.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας  δήλωσε πως ο αντίκτυπος στην αύξηση της φορολογίας επί των λιανικών πωλήσεων που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο ήταν τελικά μεγαλύτερος από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Έτσι, αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) κάνοντας πλέον λόγο για συρρίκνωση 1,9% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,6%.

«Τα νέα στοιχεία αποτελούν πλήγμα για τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε που αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον προηγούμενο μήνα, ελπίζοντας ότι θα μηδενίσει το ρολόι με νέα 4ετή εντολή, υποστηρίζοντας ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί είναι «ο μόνος τρόπος»  για να επιστρέψει η Ιαπωνία σε τροχιά ανάπτυξης» σχολιάζουν οι Financial Times.

Αρκετοί αναλυτές πάντως, υποστηρίζουν πως η επιβεβαίωση μίας ακόμη ύφεσης στην Ιαπωνία (είναι η τέταρτη από τότε που κατέρρευσε η Lehman Brothers – είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να αυξάνει τις δυνάμεις του, καταλαμβάνοντας ενδεχομένως τα δύο τρίτα των εδρών στην κάτω βουλή μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο Komeito. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v