Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Προς απόρριψη βαίνει το σχέδιο για διαχωρισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων

Οι αντιδράσεις κρατών-μελών της ΕΕ ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόρριψη του σχεδίου που προωθεί η ΕΕ για διαχωρισμό των δραστηριοτήτων υψηλού ρίσκου trading των τραπεζών από τις κύριες δραστηριότητές τους. Δεύτερες σκέψεις και για την αναθεώρηση των κανόνων για τις επαγγελματικές συντάξεις.

ΕΕ: Προς απόρριψη βαίνει το σχέδιο για διαχωρισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων

Στον «κάλαθο των αχρήστων» ενδέχεται να πετάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα σχέδιά της να αναγκάσει τις τράπεζες να διαχωρίσουν τις δραστηριότητες υψηλού ρίσκου trading από τις κύριες δραστηριότητές τους, λόγω αντιδράσεων από ορισμένα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ευρωπαίος επίτροπος Jonathan Hill σε επιστολή του προς τον επίτροπο Frans Timmermans ανέφερε πως πρέπει πρώτα να εξεταστεί πόση πρόοδος μπορεί να γίνει στο σχέδιο για τον εξαναγκασμό των τραπεζών να διαχωρίσουν το υψηλού ρίσκου trading προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση μιας κρίσης και να προστατευθούν οι καταθέσεις των πελατών τους, εάν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή.

Το αμφιλεγόμενο μέτρο έχει «βαλτώσει» λόγω των ανησυχιών που εκφράζουν ορισμένα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα μπορούσε να πλήξει το market making στους τίτλους που βοηθούν στην άντληση κεφαλαίων για την οικονομία.

Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών assets της ευρωζώνης, ήδη προωθούν παρόμοια μέτρα σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να μετριάσουν τα συναλλακτικά ρίσκα των τραπεζών.

Η απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου «θα μπορούσε να είναι μια επιλογή το επόμενο έτος εάν δεν αυξηθεί η υποστήριξη από τα κράτη μέλη», ανέφερε στην επιστολή του ο Hill. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην προωθηθεί τελικά και η αναθεώρηση των κανόνων για τις επαγγελματικές συντάξεις, η οποία επίσης έχει «βαλτώσει».

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα ήταν πρόωρο να αποσυρθεί οποιαδήποτε από τις δυο προτάσεις τώρα», σημείωνε ο Hill.

Ο ίδιος πάντως τόνισε πως το νομοσχέδιο για την αποζημίωση των επενδυτών θα πρέπει να απορριφθεί.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τον Γάλλο προκάτοχό του, Michel Barner, αναμένεται να ζητήσει ανάλυση της συνολικής επίπτωσης όλων των ευρωπαϊκών κανόνων που ελήφθησαν από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη.

Οι τράπεζες από καιρό ζητούν μια τέτοια μελέτη, θεωρώντας πως θα στηρίζει τους ισχυρισμούς τους ότι το πλήθος των κανόνων που υιοθετήθηκαν από τότε που ξέσπασε η κρίση, κάνει ακριβή την παροχή πίστωσης στην οικονομία της ευρωζώνης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v