CNBC: Γιατί κορυφαίοι επενδυτές στοιχηματίζουν στην Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εντυπωσιακό success story υποστήριξε στο CNBC o CEO της τράπεζας, John Houricain. Η άντληση κεφαλαίων $1 δισ., η προσέλκυση επενδυτών όπως ο Ross και η γρήγορη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

CNBC: Γιατί κορυφαίοι επενδυτές στοιχηματίζουν στην Τράπεζα Κύπρου

Η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην ανάπτυξη, δήλωσε στο CNBC, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, λέγοντας ότι το τραπεζικό ίδρυμα στέκεται και πάλι στα πόδια του.

«Έχουμε γυρίσει την ιστορία από το: “Θα επιβιώσει αυτή η τράπεζα;” στο: “Πόσο αξίζει;” τόνισε σε συνέντευξη του στο CNBC την Παρασκευή ο κ. Hourican. «Και το κάνουμε αυτό βήμα - βήμα, κομμάτι – κομμάτι, φέρνοντας πίσω ρευστότητα και κεφάλαιο. Πιστεύομε ότι είναι μια συναρπαστική ιστορία, εφόσον δουλέψουν τα μακρο-οικονομικά» τόνισε.

Ο κ. Hourican υποστήριξε πως η οικονομία της Κύπρου είναι «πιο ανθεκτική από ότι αναμενόταν». Όπως επισήμανε η οικονομία έχει υπερβεί τις προβλέψεις της τρόικας. «Η κυβέρνηση κάνει σπουδαία δουλειά για να επαναφέρει την χώρα σε μια συμβατή με το Μάαστριχτ θέση και αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014» πρόσθεσε.

«Υπάρχει η προσδοκία για μια ήπια επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για μια από τις πιο γρήγορες και άμεσες επιστροφές σε ανάπτυξη στην ευρωζώνη» τόνισε ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει το CNBC, ο κ. Hurican βρέθηκε στο τιμόνι της κυπριακής τράπεζας τον Οκτώβριο του 2013. Κατά την διάρκεια της κατάρρευσης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος η τράπεζα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, μετά την επιβολή «κουρέματος» στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Από τότε, η Τράπεζα Κύπρου έχει αλλάξει σελίδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών. Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο πρώην CEO της Deutsche Bank, Josef Ackerman και τον δισεκατομμυριούχο Willbur Ross.

Αυτό το καλοκαίρι η τράπεζα άντλησε 1 δισ. ευρώ με την πώληση μετοχών στα 0,24 σεντς το κομμάτι σε διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο Ross.

Ο κ. Ross είχε αναφέρει στο CNBC στο τέλος Νοεμβρίου ότι το νέο συμβούλιο προετοιμάζει την τράπεζα «για το επόμενο στάδιο της ανάκαμψης» και εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η τράπεζα έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει.

«Εκλέξαμε ένα νέο συμβούλιο, που αποτελείται κατά κύριο λόγω από διεθνείς δανειστές συμπεριλαμβανομένου και εμού, που είχα αγοράσει δισεκατομμύρια ευρώ νέων μετοχών πριν από μερικούς μήνες. Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει πολύ καλές πιθανότητες για μια ανάκαμψη, αν όχι για κάποιο άλλο λόγο γιατί έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός είναι κάτω από ένα εκατομμύριο, αυτό μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο στην οικονομία» είχε τονίσει.

Ο κ. Hourican υπογράμμισε από την πλευρά του πως αυτή η χρηματοδοτική στήριξη σημαίνει πως η επιβίωση είναι εξασφαλισμένη.

«Ειμαστε καλά κεφαλαιοποιημένοι. Έχουμε ένα καλό ιστορικό απομόχλευσης και έχουμε θέσει πρότυπα διακυβέρνησης παγκόσμιας κλάσης και σας ζητάμε να μπείτε και εσείς σε αυτό το σημείο, στα 0,24 σεντς την μετοχή» είπε ο κ. Hourican.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v