Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένη η ΕΚΤ για το QE - Διαφωνούν Βάιντμαν και Νοβότνι

Η ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια φόρμουλα με την Ιαπωνία, δηλώνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, εγείροντας θέμα ευρωπαϊκών συνθηκών. Είμαστε με το πλευρό του Μάριο Ντράγκι για την επέκταση του ισολογισμού, απαντά ο Αυστριακός κ. Νοβότνι.

Διχασμένη η ΕΚΤ για το QE - Διαφωνούν Βάιντμαν και Νοβότνι

Τη διάσταση απόψεων που επικρατεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν οι σημερινές δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως η διάσταση απόψεων καταγράφεται ακόμη και στις χώρες του αποκαλούμενου πυρήνα.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας κ. Νοβότνι δήλωσε πως "συμφωνεί με τον κ. Ντράγκι ότι η πρόθεση είναι για επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ". Από την άλλη πλευρά, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας επισημαίνει τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν και τονίζει πως η ευρωζώνη δεν μπορεί να ακολουθήσει τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας. 

Ο κ. Νοβότνι πάντως, επανέλαβε πως τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Επεσήμανε μάλιστα πως ρόλο στις αποφάσεις θα παίξουν και οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος λέγοντας ότι θα εξεταστεί «πώς η υποτίμηση του ευρώ επηρεάζει τον κλάδο των εξαγωγών, αλλά και πως αποδίδει ο τραπεζικός κλάδος».

«Η θέση της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας είναι σύμφωνη με όσα είπε χθες ο κ. Ντράγκι. Στόχος είναι η επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπιστεί η τάση της βύθισης του πληθωρισμού και της αδύναμης ανάπτυξης. Θα αποφασιστεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους τι ακριβώς θα γίνει» δήλωσε ο κ. Νοβότνι.

«Ως κεντρική τράπεζα βρισκόμαστε σε εξαιρετικά άβολη θέση» απαντά ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, συμπληρώνοντας πως η ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια φόρμουλα με την Ιαπωνία και άλλες χώρες. «Οι ευρωπαϊκές συνθήκες αποκλείουν αμοιβαιοποίηση κινδύνου» δηλώνει συμπληρώνοντας πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι δικαίως επεκτατική, αλλά «πολύ επεκτατική για τη Γερμανία». Επίσης, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια  μειώνουν την προθυμία των χωρών να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καταλήγει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v