Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο και αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Βρετανία

Σε ιστορικό χαμηλό διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της. Όπως αναμενόταν, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ αποφάσισε να παραμείνει το επιτόκιο της στερλίνας στο 0,5%. Επίσης αποφασίστηκε να μην υπάρξει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισ. στερλινών. 

"Η ανάκαμψη της Βρετανίας αναμένεται να καταγράψει μόνο ήπια επιβράδυνση το 2015, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές και οι αγορές δεν περιμένουν αύξηση των επιτοκίων πριν τον επόμενο χρόνο" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Οι κρατικές προβλέψεις άλλωστε, κάνουν λόγο για ανάπτυξη φέτος κατά 3% και επιβράδυνση τον επόμενο χρόνο στο 2,4%.

Ο πληθωρισμός όμως, παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από τον στόχο του 2% της ΒοΕ και η μέση αύξηση των μισθών κρίνεται ακόμη αδύναμη. 

Επίσης, η κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να προχωρήσει σε μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, εξέλιξη που μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην ΒοΕ να διατηρήσει επεκτατική τη νομισματική της πολιτική. Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε μόλις μία ημέρα πως στόχος είναι να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 80 ετών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v