Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dimon (JPMorgan): Η Ευρώπη θα «σέρνεται» για μια δεκαετία

Πολυετή ανάπτυξη χαμηλότερη των βέλτιστων δυνατοτήτων βλέπει για την Ευρώπη ο CEO της JPMorgan, ενώ αντιθέτως εκτιμά πως η Κίνα θα πετυχαίνει τους βραχυπρόθεσμους στόχους της για ανάπτυξη. "Λαμπρό σημείο" οι ΗΠΑ, όμως απαιτείται αναθεώρηση στο σύστημα εταιρικής φορολόγησης.

Dimon (JPMorgan): Η Ευρώπη θα «σέρνεται» για μια δεκαετία

Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να «σέρνεται» για μια δεκαετία, καθώς οι νομοθέτες παλεύουν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, ενώ η Κίνα θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους βραχυπρόθεσμους στόχους ανάπτυξής της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας σε ημερίδα στην Ουάσινγκτον, ο Dimon είπε πως στην Ευρώπη θα είναι δύσκολα τα πράγματα, προβλέποντας πολυετή «ανάπτυξη χαμηλότερη των βέλτιστων δυνατοτήτων της». «Όλοι έχουν τα ίδια δομικά ζητήματα που διαβάζετε για άλλες χώρες, όμως πρόκειται για 17 κράτη –και ορισμένα από αυτά τα δομικά ζητήματα έχουν συμφωνηθεί σε 17 κοινοβούλια και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες».

Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jacob Lew κάλεσε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει μια «χαμένη δεκαετία» ανάπτυξης. Σήμερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, θα προεδρεύσει της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ για το 2014, στην οποία θα συζητηθούν προτάσεις για νέα εργαλεία προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομία.

Η κατάσταση της Ευρώπης είναι αντίθετη από αυτήν των ΗΠΑ, την οποία ο Dimon χαρακτήρισε «λαμπρό σημείο», και της Κίνας, οι ηγέτες της οποίας σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan θα κάνουν κινήσεις προκειμένου να διατηρήσουν την ανάπτυξη.

«Οι κινεζικές αρχές είναι πολύ έξυπνες», τόνισε. «Αυτή τη στιγμή μπορούν να κάνουν macro-managing και μπορούν να επιτύχουν τους βραχυπρόθεσμους στόχους ανάπτυξής τους, κάτι που είναι καλό και για όλους τους υπόλοιπους». Βέβαια, η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα υπερβολικά υψηλό βαθμό διαφθοράς, μια έλλειψη διαφάνειας και την ανάγκη να «διευρύνει τη δημοκρατία της».

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, αν και ο Dimon είπε ότι είναι το καλύτερο μέρος για να επενδύσει κανείς, ωστόσο η ανταγωνιστικότητα της χώρας απειλείται από μια πτώση στις υποδομές. Κατά τον ίδιο, οι αμερικανοί νομοθέτες θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσουν το σύστημα της εταιρικής φορολόγησης και την πολιτική μετανάστευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v