Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν προκήρυξε πρόωρες εκλογές την Τετάρτη, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Βουλή. Μια ημέρα νωρίτερα το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών είχε ανακοινώσει πως δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση αν δεν ρυθμιστεί το μεταναστευτικό.

Σουηδία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο πρωθυπουργός

Το σουηδικό κοινοβούλιο καταψήφισε την Τετάρτη το σχέδιο προϋπολογισμού της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνεργασίας, οδηγώντας τον πρωθυπουργό της χώρας Στέφαν Λεβέν στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Λεβέν ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου. 

Η πολιτική κρίση προκλήθηκε μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών ότι θα μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε πρόταση μέχρι να γίνουν πιο αυστηροί οι κανονισμοί για την χορήγηση ασύλου στη χώρα. 

«Η σιωπηλή πλειοψηφία σε αυτήν την χώρα πρέπει να έχει φωνή στο ερώτημα αυτό» τόνισε ο ηγέτης του κόμματος, Ματίας Κάρλσον, που κέρδισε το 13% των ψήφων στις εκλογές. «Kάποιος πρέπει να πει ότι ο αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα» πρόσθεσε.

«Αυτό γίνεται ώστε οι ψηφοφόροι να λάβουν μια απόφαση ενόψει του νέου πολιτικού σκηνικού» σημείωσε στην συνέντευξη τύπου ο κ. Λεβέν. «Δεν υπήρχε πρόθεση να διεξαχθεί διάλογος στο ζήτημα του προϋπολογισμού» ανέφερε ο κ. Λεβέν.«Δεν μπορώ να αφήσω τους Σουηδούς Δημοκράτες να καθορίσουν τους όρους. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και δίχως προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας» τόνισε ο κ. Λέβεν, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός με την μικρότερη θητεία τα τελευταία 80 χρόνια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v