Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Οι μεγάλες εταιρείες πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις διαφθοράς

H έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει ακόμα ότι τα περισσότερα κρούσματα διαφθοράς εντοπίζονται στις ανεπτυγμένες και όχι στις αναδυόμενες οικονομίες.

ΟΟΣΑ: Οι μεγάλες εταιρείες πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις διαφθοράς

Οι μεγάλες εταιρείες είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες δωροδοκίες, συνήθως με γνώση της ανώτατης διοίκησης, υποστηρίζει σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει ακόμα ότι τα περισσότερα κρούσματα διαφθοράς εντοπίζονται στις ανεπτυγμένες και όχι στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Οι περισσότερες δωροδοκίες γίνονται από μεγάλες εταιρείες, συνήθως εν γνώση της ανώτατης διοίκησης» επισημαίνεται.Η έκθεση ορίζει ως μεγάλη μια εταιρεία που έχει πάνω από 250 υπαλλήλους.

Στο 41% των περιπτώσεων στελέχη της επιχείρησης κατέβαλλαν ή έδωσαν έγκριση για το «λάδωμα», ενώ οι CEO εμπλέκονται στο 12% των περιπτώσεων.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων διαφθοράς αφορούν την καταβολή χρηματικού ποσού από εταιρείες σε κυβερνήσεις ή κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες, για την διασφάλιση συμβολαίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν έργα σε τέσσερεις τομείς της οικονομίας: την εξόρυξη πόρων, τις κατασκευές, τις μεταφορές και το IT.

Γράφημα από την έκθεση του ΟΟΣΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v