Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Ώθηση στην παγκόσμια οικονομία από το πετρέλαιο

Ευεργετική για την παγκόσμια οικονομία, αλλά επιζήμια για τη Ρωσία είναι η αλλαγή των δεδομένων στην αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι επιπτώσεις σε Μέση Ανατολή τώρα που στερεύουν τα πετροδολάρια.

Λαγκάρντ: Ώθηση στην παγκόσμια οικονομία από το πετρέλαιο

Η κάθετη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, υποστήριξε η καθ’ ύλην αρμόδια, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. «Σε καθαρή βάση, αυτή η εξέλιξη είναι πιθανότατα θετική για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε η κα. Λαγκάρντ αναφερόμενη στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά 18%. «Δίνει ώθηση σε συνολική βάση» συμπλήρωσε μιλώντας σε συνέδριο της Wall Street Journal στην Ουάσιγκτον.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι η πρώτη ενθαρρυντική δήλωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Οκτώβριο, όταν προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές.

Η κα. Λαγκάρντ όμως, ξεχώρισε την περίπτωση της Ρωσίας, σημειώνοντας πως για τη χώρα, η υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού αποτελεί «σημαντική απειλή» η οποία «επιτείνει το πόσο ευάλωτη και εύθραυστη είναι η οικονομία και οι Ρώσοι το γνωρίζουν. Μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η αντίδρασή τους».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε  επίσης ότι σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Κουβέιτ, προειδοποίησε τις αρχές πως οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να προετοιμάζονται για την πιθανότητα δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τόνισε πως οι αφρικανικές χώρες θα πληγούν περισσότερο από την αλλαγή των δεδομένων. Όπως αποκάλυψε, μπορεί να ζητηθεί από το ΔΝΤ να βοηθήσει μικρότερες χώρες που στηρίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου καθώς «θα χρειαστεί πολλή περισσότερη χρηματοδότηση για να στηριχθούν οι κυβερνήσεις που βλέπουν σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις» 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v