Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αποκαλύψεις για «βαθύ λαρύγγι» στη Fed

Πληροφορίες από τις συνεδριάσεις της Fed για το QE φαίνεται να είχαν διαρρεύσει στην συμβουλευτική Medley Global Advisors, σύμφωνα με δημοσίευμα της ProPublica. Έρευνα για το περιστατικό είχε διατάξει στο τέλος του 2012 ο Μπεν Μπερνάνκε.

ΗΠΑ: Αποκαλύψεις για «βαθύ λαρύγγι» στη Fed

Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκε διέταξε έρευνα στο τέλος του 2012 για την πιθανή διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών από μια από τις συναντήσεις της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ProPublica.

Ένα εμπιστευτικό σημείωμα από την Medley Global Advisors με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου ήταν αυτό που ανησύχησε τον πρώην επικεφαλής της Fed και τον οδήγησε στην απόφαση να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα.

Στο σημείωμα της εταιρείας η οποία προσφέρει πληροφορίες και προβλέψεις σε hedge funds και επενδυτές, η αναλύτρια Regina Schleiger υποστηρίζει ότι τα πρακτικά της συνάντησης της Fed (σ.σ. τα οποία θα κυκλοφορούσαν στις 4 Οκτωβρίου) θα αποκάλυπτουν διαφωνίες σχετικά την απόφαση έναρξης του τρίτου γύρου αγοράς ομολόγων (QE3).

«Η Schleiger αποκάλυψε ακόμα ότι η Fed πιθανότατα θα συνεχίσει να αγοράζει μακροπρόθεσμα αμερικάνικα ομολόγα και μετά τον Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο του προγράμματος Operation Twist, η Fed πουλούσε βραχυπρόθεσμα ομόλογα για την αγορά μακροπρόθεσμων. Η Schleiger έγραψε ότι η Επιτροπή πιθανότατα θα συνεχίσει τις αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων ακόμα και αφότου πουλήσει όλα τα βραχυπρόθεσμα ομολόγα. Η πληροφορία δεν περιλαμβανόταν στα πρακτικά και αποδείχτηκε ακριβής» επισημαίνεται στο άρθρο.

Η τιμή για τα 10ετη αμερικάνικα ομολόγα έπεσε την ημέρα που δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά, με την απόδοση να σκαρφαλώνει στο 1,72% από 1,62% την ημέρα πριν την συνάντηση.

Το σημείωμα κυκλοφόρησε μετά από άρθρο της Wall Street Journal στις 28 Σεπτεμβρίου, το οποίο προσέφερε επίσης πληροφορίες για τις διαβουλεύσεις της Fed αλλά δεν περιείχε τόσες λεπτομέρειες.

Το δημοσίευμα της ProPublica υποστηρίζει ότι ο κ. Μπερνάνκε έδωσε εντολή σε δύο στελέχη της Fed να ξεκινήσουν εσωτερική έρευνα για την διαρροή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v