Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Moody's υποβάθμισε την Ιαπωνία σε «Α1»

Μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στην Ιαπωνία, η Moody's "χτυπά" υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα.

Η Moodys υποβάθμισε την Ιαπωνία σε «Α1»

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας προχώρησε η Moody's Investors Service κατά μία βαθμίδα στο «Α1» επισημαίνοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να πετύχει τον στόχο μείωσης του χρέους. 

Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση με απότομη υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος στο χαμηλότερο επίπεδο 7 ετών, στα 119,15 γεν ανά δολάριο, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Ιαπωνίας κινούνται ανοδικά. 

Η εξέλιξη αυτή έχει και πολιτική χροιά καθώς ανακοινώνεται μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της Ιαπωνίας, όπου ο Σίνζο Άμπε ζητά την επανεκλογή του και καλεί τους πολίτες της χώρας να δώσουν ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στη σαρωτική οικονομική πολιτική που ακολουθεί. 

H Moody's στέκεται ιδιαίτερα στην απόφαση της κυβέρνησης Άμπε να αναβάλει την προγραμματισμένη αύξηση στη φορολογία κατανάλωσης για δύο χρόνια. Υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή μπορεί να στηρίξει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά δυσχεραίνει την επίτευξη του στόχου για μείωση του χρέους. "Τα ελλείμματα και το χρέος της Ιαπωνίας παραμένουν πολύ υψηλά και η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει όλο και πιο δύσκολη όσο περνά ο καιρός, δεδομένης της αύξησης που καταγράφεται στις δημόσιες δαπάνες, ειδικότερα στα κοινωνικά προγράμματα που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού" σχολιάζει η Moody's. 

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της Moody's, ο ίδιος ο Άμπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, τόνιζε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει η Ιαπωνία στο δρόμο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v