Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «Νew Deal» Γαλλίας-Γερμανίας

Πρόταση για την τόνωση της ανάπτυξης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης κατέθεσαν ο Γάλλος Jean Pisani-Ferry και ο Γερμανός Henrik Enderlein.

Το «Νew Deal» Γαλλίας-Γερμανίας

Πρόταση με πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης κατέθεσαν την Πέμπτη επιφανείς Γερμανοί και Γάλλοι οικονομολόγοι, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει σε μια παγίδα οικονομικής στασιμότητας.

Ο Γερμανός Henrik Enderlein και ο Γάλλος Jean Pisani-Ferry προτείνουν την μεταρρύθμιση της γαλλικής αγοράς εργασίας και την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές στη Γερμανία. 

Οι δύο οικονομολόγοι ανέλαβαν να συντάξουν την έκθεση ύστερα από αίτημα των δύο χωρών. 

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπουμε αυτήν την στιγμή είναι μια περίοδο επιφανειακών αλλαγών όπου θα δίνονται υποσχέσεις για μεγάλα έργα, αλλά δεν γίνονται πραγματικά βήματα» υπογραμμίζουν οι δύο οικονομολόγοι, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες θα έχουν εκλογές το 2017 και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

«Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μας απογοητεύσει για άλλη μια φορά, ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά» επισημαίνουν.

Η Γαλλία πρέπει να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την Γαλλία αντανακλούν τα μέτρα που έχει παρουσιάσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Emmanuel Macron για την χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά εργασίας και το άνοιγμα επαγγελμάτων.

Ωστόσο, η έκθεση των δύο οικονομολόγων δεν ασπάζεται προτάσεις όπως η κατάργηση της εβδομάδας εργασίας των 35 ωρών ή μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Παράλληλα ζητά οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς των Γάλλων εργαζομένων να καλύπτουν περίοδο τριών ετών όπως στη Γερμανία και όχι ενός όπως ισχύει σήμερα. Προτείνει επίσης να συνδέονται οι αυξήσεις στους μισθούς με αυξήσεις στην παραγωγικότητα και όχι με την άνοδο του μέσου μισθού. 

Η έκθεση υποστηρίζει ακόμα ότι η Γαλλία πρέπει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κάτω από το 50% του ΑΕΠ από 56,5% το 2014.

Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες

Οι δύο οικονομολόγοι τονίζουν ότι σε αντίθεση με την Γαλλία οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι μακροπρόθεσμες και αφορούν την γήρανση του πληθυσμού και τις δημόσιες δαπάνες. 

Η Γερμανία πρέπει να υιοθετήσει ένα ειδικό σύστημα για την προσέλκυση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό και την αυτόματη παραχώρηση άδειας εργασίας σε όσους έχουν πτυχίο γερμανικού πανεπιστημίου. 

Σύμφωνα με τους Pisany και Enderlein το Βερολίνο πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 24 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση. 

Η έκθεση προτείνει ακόμα στην γερμανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα «γερμανικό ταμείο για το μέλλον», το οποίο θα οργανώνει μακροπρόθεσμα σχέδια για την ενέργεια, τις μεταφορές και την ψηφιακή αγορά. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v