Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iαπωνία: Η κεντρική τράπεζα κρατάει ανέπαφο το QE

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, απέφυγε να ασκήσει κριτική στην απόφαση του Άμπε να καθυστερήσει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, αλλά απηύθυνε έκκληση για συνέχιση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Iαπωνία: Η κεντρική τράπεζα κρατάει ανέπαφο το QE

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να κρατήσει σταθερό το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, λίγες ημέρες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η απόφαση ήταν αναμενόμενη μετά την ξαφνική κίνηση της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 τρισ. γεν τον χρόνο, από 60 με 70 τρισ. γεν προηγουμένως.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας παραμένει σε τροχιά ήπιας ανάκαμψης, αν και υπάρχουν κάποιες αδυναμίες στην παραγωγή» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Τράπεζα της Ιαπωνίας μετά από την καθιερωμένη συνεδρίαση.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε την εκτίμηση της για τις εξαγωγές, υποστηρίζοντας πως είναι «αμετάβλητες». Τον προηγούμενο μήνα έκανε λόγο για αποδυνάμωση των εξαγωγών.

Μόνο ένα από τα εννιά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διαφώνησε με τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας στην σημερινή συνεδρίαση.

Την Τρίτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε απόφαση για την διάλυση του κοινοβουλίου και την διενέργεια εκλογών, πιθανότατα στα μέσα Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ανέστειλε κατά 18 μήνες την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο 10% από 8%.

Στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, απέφυγε να ασκήσει κριτική στην απόφαση του Άμπε να καθυστερήσει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, αλλά απηύθυνε έκκληση για συνέχιση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Η αύξηση του φόρου πωλήσεων είναι κάτι που αποφασίζει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικές και άλλες συνθήκες» δήλωσε ο κ. Κουρόντα. «Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό για την Ιαπωνία ως έθνος να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στα οικονομικά της» τόνισε.

«Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και έχει θέσει ένα ξεκάθαρο στόχο. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να εφαρμόσει σταθερά τα μέτρα, με βάση το σχέδιο αυτό, για την δημιουργία μιας βιώσιμης δημοσιονομικής δομής» επισήμανε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v