Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Ντράγκι-Βάιντμαν για QE

Οι αγορές κρατικών ομολόγων ενέχουν σημαντικό ηθικό κίνδυνο, προειδοποιεί ο Βάιντμαν. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι η ποσοτική χαλάρωση θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία, τονίζει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Ντράγκι-Βάιντμαν για QE

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, έχει μιλήσει ανοιχτά σχετικά με τα σχέδια αγοράς κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ, ανέφερε σε ανακοίνωση της η γερμανική κεντρική τράπεζα, την ημέρα που ο Μάριο Ντράγκι για ενδεχόμενο QE.

Όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, ο κ. Bάιντμαν έχει προειδοποιήσει ότι «οι αγορές αυτές μπορεί να δημιουργήσουν νέα κίνητρα για την αύξηση του χρέους, πέρα από το ότι θα επιδεινώσουν την μεταρρυθμιστική κόπωση σε μια σειρά κρατών». Η Bundesbank υπογραμμίζει ακόμα ότι ο κ. Bάιντμαν σημείωσε σε συζήτηση με τον εκδότη της Handelsblatt ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως η ποσοτική χαλάρωση θα έχει το προσδοκώμενο αντίκτυπο στην οικονομία.

«Κατά τη γνώμη του κ. Βάιντμαν, οι αγορές κρατικών ομολόγων ενέχουν σημαντικό επιπρόσθετο ηθικό κίνδυνο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου. «Οι κυβερνήσεις που θα ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν στο ευρωσύστημα για τον έλεγχο των επιτοκίων με την αγορά κρατικών ομολόγων μπορεί να ενθαρρυνθούν να συσσωρεύσουν περαιτέρω χρέος» έχει υποστηρίξει σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Bάιντμαν.

Σημειώνεται πως σε ομιλία που έδωσε τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δεσμεύεται για την λήψη νέων μη συμβατικών μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση και αλλαγή στην σύνθεση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας. Σε ερώτηση ευρωβουλευτή, διευκρίνισε πως αυτό μπορεί να σημαίνει και αγορές κρατικών ομολόγων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v