Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: Πτωτικά οι τιμές πετρελαίου και το 2015

Δομικές αλλαγές στη διεθνή αγορά του μαύρου χρυσού διαπιστώνει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας. Η πτωτική πορεία των τιμών δεν έχει ολοκληρωθεί, τονίζει και προβλέπει ότι οι τιμές πετρελαίου θα κινηθούν πτωτικά και το πρώτο εξάμηνο του 2015.

ΙΕΑ: Πτωτικά οι τιμές πετρελαίου και το 2015

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει μπει σε νέα εποχή με χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και εκρηκτική αύξηση της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, η οποία καταλήγει μάλιστα πως είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψουμε στις υψηλές τιμές πετρελαίου του παρελθόντος. 

Στη μηνιαία της έκθεση, η ΙΕΑ αναφέρει πως οι τιμές ενέργειας μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω το 2015. Σημειώνεται πως η τιμή του Brent άγγιξε χαμηλό 4 ετών και τώρα τελεί υπό διαπραγμάτευση οριακά πάνω από τα 77 δολ. ανά βαρέλι. 

"Αν και υπήρξαν κάποια σενάρια ότι το υψηλό κόστος της μη συμβατικής παραγωγής πετρελαίου θα δημιουργούσε νέα ισορροπία για τις τιμές Brent στο φάσμα των 80 - 90 δολ. ανά βαρέλι, η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δείχνει ότι η πτωτική πορεία των τιμών δεν έχει ολοκληρωθεί" αναφέρει η ΙΕΑ στην έκθεσή της και συμπληρώνει: "Απουσία οποιασδήποτε νέας αναταραχής στην προσφορά, η πτωτική τάση στις τιμές μπορεί να συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2015".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v