Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν εναντίον Ολλανδίας για το tax deal με τα Starbucks

Κρατική επιδότηση που ενδεχομένως να είναι παράνομη αποτελεί η φορολογική συμφωνία της Ολλανδίας με τα Starbucks. Αυτό είναι το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας της Κομισιόν για τα περιβόητα tax deal.

Κομισιόν εναντίον Ολλανδίας για το tax deal με τα Starbucks

Καταπέλτης είναι το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολλανδία και τη φορολογική συμφωνία που είχε συνάψει με τα Starbucks καθώς κρίνει ότι πρόκειται για κρατική επιδότηση, επειδή η πολυεθνική κατέβαλε τελικά χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

«Η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν είναι πως οι Συμφωνίες Τιμολόγησης υπέρ της Starbucks Mnufacturing EMEA συνιστούν κρατική επιδότηση. Η Επιτροπή έχει αμφιβολίες για τη συμβατότητα αυτής της στήριξης με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Κομισιόν ξεκίνησε την σχετική έρευνα για τα περιβόητα tax deals της Ολλανδίας πριν πέντε μήνες και δεν αφορούν μόνο την Starbucks, αλλά τρεις ακόμη κολοσσούς: τη Fiat, την Amazon και την Apple.

Εκτός από την Ολλανδία, στο στόχαστρο της Κομισιόν για ανάλογες φορολογικές συμφωνίες βρίσκονται Λουξεμβούργο – υπόθεση που προκαλεί μάλιστα πονοκεφάλους στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ – Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο και Κύπρος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v