Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιητικό μήνυμα αναλυτών σε ΕΚΤ για πληθωρισμό

Οι 61 οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί που μετείχαν σε έρευνα έρευνα της ΕΚΤ μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2015 και 2016. Τον επόμενο μήνα ανακοινώνει η κεντρική τράπεζα νέες εκτιμήσεις.

Προειδοποιητικό μήνυμα αναλυτών σε ΕΚΤ για πληθωρισμό

Αναλυτές που μετείχαν σε δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Οι 61 οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί που μετείχαν στην έρευνα προβλέπουν πληθωρισμό 1% στην ευρωζώνη το 2015 και 1,4% το 2016, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,2% και 1,5% αντίστοιχα. 

Παράλληλα, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα διαμορφωθεί στο 1,2%,  αντί για 1,5% που προέβλεπαν προηγουμένως. 

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει νέες εκτιμήσεις για την οικονομία τον επόμενο μήνα. Τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 0,4%. 

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, δήλωσε σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί πηγή ανησυχίας. 

Η πτώση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την ΕΚΤ στην έναρξη προγράμματος καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων (ABS). Ο Mario Draghi έχει διαμηνύσει πως το Διοικητικό Συμβούλιο τάσσεται ομόφωνα υπέρ της λήψης νέων μέτρων, φωτογραφίζοντας τις αγορές κρατικών ομολόγων, αν τα οικονομικά στοιχεία επιδεινωθούν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v