Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένη στον αποπληθωρισμό η Ισπανία

Εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ μετά τα νέα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή σε αρκετά μέλη της ευρωζώνης. Αρνητικό πρόσημο στην Ισπανία, ενώ σε Γαλλία και Γερμανία ο πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός.

Εγκλωβισμένη στον αποπληθωρισμό η Ισπανία

Αντιμέτωπη με το πρόβλημα του αποπληθωρισμού παραμένει η Ισπανία καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινείται σε αρνητικό έδαφος για έναν ακόμη μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΙΝΕ) της χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,1% σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα είχε μειωθεί κατά 0,2%.

Τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως να ασκήσουν νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για επιπλέον μέτρα στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού που διογκώνει και το δανειακό βάρος.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis επιβεβαίωσε πως ο πληθωρισμός  στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 0,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,3%.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE ανακοίνωσε οριακή αύξηση του πληθωρισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο 0,5% τον Οκτώβριο από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των προϊόντων μεταποίησης ωστόσο, και κυρίως οι τιμές των προϊόντων πετρελαίου, μειώθηκαν, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού διολισθαίνει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v