Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαουδική Αραβία: Δεν έχουμε πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο

"Δεν θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε το πετρέλαιο" δηλώνει ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, λύνοντας μετά από μήνες τη σιωπή του. Απορρίπτει τις κατηγορίες που απευθύνουν άλλα μέλη του ΟΠΕΚ και κάνει λόγο για "ανακριβείς εικασίες"

Σαουδική Αραβία: Δεν έχουμε πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για όσα συμβαίνουν στην αγορά πετρελαίου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι το Ριάντ έχει ξεκινήσει «πόλεμο τιμών». Ο Αλί αλ-Ναΐμι δήλωσε πως η χώρα του συνεργάζεται «με άλλους παραγωγούς για να εξασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών που είναι προς το συμφέρον παραγωγών, καταναλωτών και γενικά της βιομηχανίας», όπως μεταδίδει το Reuters.

Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί σε νέο χαμηλό 4ετίας, αγγίζοντας τα 79,35 δολ. ανά βαρέλι. Οι αναλυτές αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον τη σύνοδο του ΟΠΕΚ στα τέλη του μήνα, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν δομικές αλλαγές στην αγορά του μαύρου χρυσού. Η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ και η αύξηση της παραγωγής από τη Ρωσία (που οφείλεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις) έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία αντέδρασε μειώνοντας τιμές για τις εξαγωγές πετρελαίου προς Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι αναλυτές ερμήνευσαν αυτή την στάση του Ριάντ ως απέλπιδα κίνηση να κρατήσει μερίδιο αγοράς καθώς τα δεδομένα αλλάζουν. Γεγονός όμως, είναι πως ο ΟΠΕΚ δείχνει πλέον διχασμένος και ανήμπορος να αντιμετωπίσει την κάθετη πτώση των τιμών (το Brent υποχωρεί 30% από τα μέσα Ιουνίου)

Παράλληλα, διατυπώνονται διάφορες θεωρίες για τα κίνητρα του κ. Ναΐμι, τις οποίες ο ίδιος απέρριψε ως «παράφορες και ανακριβείς εικασίες».

«Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία επιτρέπει την πτώση των τιμών για να πλήξει την αμερικανική σχιστολιθική παραγωγή, που χρειάζεται υψηλές τιμές για να διατηρηθεί. Άλλοι πιστεύουν πως θέλει να υπονομεύσει  τη Ρωσία ή το Ιράν των οποίων τα κρατικά ταμεία εξαρτώνται περισσότερο από τις υψηλές τιμές πετρελαίου» σχολιάζουν οι Financial Times.

«Οι συζητήσεις για πόλεμο τιμών είναι ένδειξη παρανόησης, σκόπιμης ή μη, και δεν έχουν καμία βάση αλήθειας» δήλωσε ο ίδιος ο Ναΐμι και συμπλήρωσε: «Δεν καθορίζουμε εμείς την τιμή του πετρελαίου. Η αγορά καθορίζει τις τιμές».

Σε ότι αφορά τη μείωση των τιμών προς Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ο κ.Ναίμι απάντησε πως οι τιμές καθορίζονται από συγκεκριμένη φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, «τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο». «Η πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας ήταν σταθερή κατά τις τελευταίες δεκαετίες και δεν έχει αλλάξει τώρα. Δεν θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε το πετρέλαιο. Για εμάς είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης» δήλωσε.  

O ίδιος ο ΟΠΕΚ πάντως ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η συλλογική παραγωγή αργού μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 226.400 βαρέλια την ημέρα, στα 30,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Όπως μεταδίδει η WSJ, η πτώση οφείλεται κυρίως στην χαμηλότερη παραγωγή αργού από την Σαουδική Αραβία, η οποία σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 69.900 βαρέλια την ημέρα, στα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v