Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: "Καμπανάκι" για τις επενδύσεις σε σχιστολιθικό πετρέλαιο

Αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν χαμηλές, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο, προειδοποιεί η ΙΕΑ.

ΙΕΑ: Καμπανάκι για τις επενδύσεις σε σχιστολιθικό πετρέλαιο

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο κατά 10% του χρόνου, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη σε έναν τομέα που έχει μετατρέψει τις ΗΠΑ σε κορυφαίο παραγωγό παγκοσμίως.

Η πρόσφατη πτώση στις τιμές του πετρελαίου «δεν θα πρέπει να μας τυφλώνει ως προς τα προβλήματα που μπορεί να περιμένουν στη γωνία», ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA, Fatih Birol, εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης 2014 World Energy Outlook, μεταδίδει το Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση περίπου 30% τους τελευταίους τέσσερις μήνες, υποχωρώντας στα 82 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω της αύξησης της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας προβλήματα στους προϋπολογισμούς των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

«Αν οι τιμές παραμείνουν τόσο χαμηλά, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πτώση στις αμερικανικές κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 10% το 2015, κάτι που θα έχει επίπτωση στην μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής», σημείωσε ο Birol.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο χρόνο, καθώς οι υψηλές τιμές πετρελαίου οδήγησαν σε «έκρηξη» στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου μέσω του fracking, ενώ η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά επιπλέον 963.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Σύμφωνα πάντως με τον Birol, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν, καθώς οι χαμηλές τιμές τονώνουν τη ζήτηση.

«Δεδομένης της αρνητικής επίπτωσης των 80 δολαρίων στις επενδύσεις, και δεδομένης της θετικής επίπτωσης των 80 δολαρίων στη ζήτηση, θα υπάρξουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου εντός ολίγων ετών, αν όχι νωρίτερα», σχολίασε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v